Poljoprivrednici oprez! Sutra nevrijeme i grad

Agrometeorolozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske upozoravaju poljoprivrednike da bi sutra, u popodnevnim časovima, moglo doći do olujnog nevremena praćenog gradom.

Republika Srpska 13.07.2016 | 11:00
Poljoprivrednici oprez! Sutra nevrijeme i grad
Već danas u popodnevnim časovima očekuju se povremeni pljuskovi, prvo na planinama, a krajem dana u većini predjela, kada su moguće i lokalne nepogode, sa najvišom dnevnom temperaturom od 30 do 38 stepeni Celzijusovih na jugoistoku.

"Sutra se očekuje osvježenje i nestabilno vrijeme pri čemu će temperatura brzo opadati tokom dana, uz jače pljuskove i grmljavinu, a očekuju se i lokalne nepogode uz pojavu grada", navodi se u agrometeorološkom biltenu.

S obzirom na ove vremenske prilike, agrometeorolozi upozoravaju poljoprivredne proizvođače da preduzmu mjere zaštite poljoprivrednih kultura.

Vremenske prilike biće povoljne za obavljanje predviđenih radova u polju, ali usljed kraćih nestabilnosti radovi će biti i prekidani.

"U toku je žetva pšenice. Povrće se plijevi, okopava, prihranjuje. Počinje berba krastavaca i parike", podsjećaju agrometeorolozi.

Povremene padavine, visoka vlažnost i visoka temperatura u prethodnom periodu pogodovali su razvoju biljnih bolesti.

Zbog konstantnog porasta i novih mladih listova prisutna je i češća pojava lisnih vaši na voću.

Pepelnica zahtijeva njegu voćnjaka i hemijsku zaštitu da se ne bi širila.

I dalje su povoljni uslovi za infekciju prouzrokovača plamenjače i crne pjegavosti na povrću.

Zabilježena je i pojačana aktivnost štetočina, navodi se u agrometeorološkom biltenu.

 

Srna

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

niks

13.07.2016 09:17

Dakle , poljoprivredni proizvodjaci sutra sklonite sve sa njiva na sigurno , pa vratite kad protutnji grad. Ako neko ima montazni krov neka pokrije koji hektar , a sa ostatkom sta bude. To je savjet nasih strucnjaka.

ODGOVORITE
Name

Oprez

13.07.2016 09:29

Pa kako da oni da budu na oprezu ,kako ce se zastit

ODGOVORITE
Name

CCC

13.07.2016 10:21

Pa da sklone motike i ostali alat

Name

Damir

13.07.2016 10:13

Hahahh

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

13.07.2016 10:33

Ministar Stevo Mirjanić se obratio Gospodinu Jefremu za pomoć. Sutra se najavljuje nevrijeme praćeno vjetrom i gradom. Jedino Gospodin Jefrem može da pomogne jadnom seljaku u zaštiti njegovih polja zasejanih žitom.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

13.07.2016 16:11

DODIK JE TU BUDUĆU ŠTETU NA POLJOPRIVREDNIM KULTURAMA VEĆ "FAKTURISAO" ANGELI MERKEL... SAMO NE ZNA ON DA JE GOSPOĐA MERKEL NAJAVILA DA ĆE FAKTURU PLATITI SAMO UZ KLAUZULU DA ON ZABORAVI DA JE BIO PREDSJEDNIK - NE ZBOG NJEGOVOG SRBOVANJA, NEGO ZBOG VILE NA DEDINJU ZA KOJU NE MOŽE OBJASNITI ODAKLE MU LOVA...

ODGOVORITE