Тереза Меј као "гвоздена канцеларка"

Убрзо након што је потврђено да ће Тереза Меј бити нова премијерка Велике Британије, лондонски таблоиди су почели да је пореде са "гвозденом дамом" из 80-их година прошлог века Маргарет Тачер, али они који боље загледају виде више сличности Мејове са најмоћнијом женом у Европи данас - "гвозденом канцеларком" Немачке Ангелом Меркел, пише у анализи АП.

Свијет 13.07.2016 | 07:17
 Тереза Меј као "гвоздена канцеларка"
Наводи се да су обе ове жене у прошлости исказивале опрезни прагматизам. АП оцењује да је Меркелова позната по томе да се држи по страни када су у питању многе ствари чекајући на концензус пре него што се посвети страни за коју верује има веће шансе за успех. Мејова је демонстрирала сопствено умеће стрпљивог тактизирања, изабрала је да остане по страни у политичком смислу током британског референдума о чланству у ЕУ, позиционирајући своје мишљење негде између, што је изгледа било најбоље место са којег ће преузети вођство подељене Конзервативне партије након оставке Дејвида Камерона.

АП наводи да су се немачки медији бавили начином на који би 59-годишња Мејова могла да изгради снажан однос који функционише са 61-годишњом Меркеловом, која води Немачку од 2005, при чему су наводили кључним и стилским сличностима, од породичног порекла до хобија.

"Колико је Меркелове у Госпођи Брегзит?", пита се данашње онлајн издање немачког таблоида "Билд", који наводи паралеле између две лидерке и нада се да би оне могле да развију везу која би ограничила политичку штету по Европу током преговора Британије о полаком изласку из 28-члане ЕУ.

Наводи се да су обе одрасле на селу у породицама побожних хришћана: Мејова у селу близу Оксфорда где је њен отац био викар Англиканске цркве, а Меркелова у месту северно од Берлина у којем је њен отац служио као лутерански свештеник.

Обе воле да се опусте у кухињи и кувају за своје мужеве који не воле много пред камере. Мејова је казала да има више од 100 књига о кувању које држи спремне како би се о спремању јела консултовала са супругом Филипом који је инвестициони банкар, док је Меркелова причала како је својег супруга Јоакима Зауера размазила домаћим колачом од шљива.

АП наводи да ниједна ни друга немају деце, што се показало као чудан одлучујући фактор у брзом потврђивању Мејове као нове британске лидерке. Њена главна ривалка Андреа Ледсам одустала је од кандидатуре једва дан након што је неспретно сугерисала да би била боља лидерка пошто је и мајка, за разлику од Мејове.

И Меркелова и Мејова воле одевање у пословном стилу, такође деле љубав према огрлицама са великим перлама и према зеленој и тиркизној боји. Значајна разлика што се моде тиче уочава се на њиховим ногама, јер Мејова има велики избор скупе обуће.

Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар