Tereza Mej kao "gvozdena kancelarka"

Ubrzo nakon što je potvrđeno da će Tereza Mej biti nova premijerka Velike Britanije, londonski tabloidi su počeli da je porede sa "gvozdenom damom" iz 80-ih godina prošlog veka Margaret Tačer, ali oni koji bolje zagledaju vide više sličnosti Mejove sa najmoćnijom ženom u Evropi danas - "gvozdenom kancelarkom" Nemačke Angelom Merkel, piše u analizi AP.

Svijet 13.07.2016 | 07:17
 Tereza Mej kao "gvozdena kancelarka"
Navodi se da su obe ove žene u prošlosti iskazivale oprezni pragmatizam. AP ocenjuje da je Merkelova poznata po tome da se drži po strani kada su u pitanju mnoge stvari čekajući na koncenzus pre nego što se posveti strani za koju veruje ima veće šanse za uspeh. Mejova je demonstrirala sopstveno umeće strpljivog taktiziranja, izabrala je da ostane po strani u političkom smislu tokom britanskog referenduma o članstvu u EU, pozicionirajući svoje mišljenje negde između, što je izgleda bilo najbolje mesto sa kojeg će preuzeti vođstvo podeljene Konzervativne partije nakon ostavke Dejvida Kamerona.

AP navodi da su se nemački mediji bavili načinom na koji bi 59-godišnja Mejova mogla da izgradi snažan odnos koji funkcioniše sa 61-godišnjom Merkelovom, koja vodi Nemačku od 2005, pri čemu su navodili ključnim i stilskim sličnostima, od porodičnog porekla do hobija.

"Koliko je Merkelove u Gospođi Bregzit?", pita se današnje onlajn izdanje nemačkog tabloida "Bild", koji navodi paralele između dve liderke i nada se da bi one mogle da razviju vezu koja bi ograničila političku štetu po Evropu tokom pregovora Britanije o polakom izlasku iz 28-člane EU.

Navodi se da su obe odrasle na selu u porodicama pobožnih hrišćana: Mejova u selu blizu Oksforda gde je njen otac bio vikar Anglikanske crkve, a Merkelova u mestu severno od Berlina u kojem je njen otac služio kao luteranski sveštenik.

Obe vole da se opuste u kuhinji i kuvaju za svoje muževe koji ne vole mnogo pred kamere. Mejova je kazala da ima više od 100 knjiga o kuvanju koje drži spremne kako bi se o spremanju jela konsultovala sa suprugom Filipom koji je investicioni bankar, dok je Merkelova pričala kako je svojeg supruga Joakima Zauera razmazila domaćim kolačom od šljiva.

AP navodi da nijedna ni druga nemaju dece, što se pokazalo kao čudan odlučujući faktor u brzom potvrđivanju Mejove kao nove britanske liderke. Njena glavna rivalka Andrea Ledsam odustala je od kandidature jedva dan nakon što je nespretno sugerisala da bi bila bolja liderka pošto je i majka, za razliku od Mejove.

I Merkelova i Mejova vole odevanje u poslovnom stilu, takođe dele ljubav prema ogrlicama sa velikim perlama i prema zelenoj i tirkiznoj boji. Značajna razlika što se mode tiče uočava se na njihovim nogama, jer Mejova ima veliki izbor skupe obuće.

Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar