Држава плијени родну кућу Адолфа Хитлера

Аустријска Влада одузеће кућу у којој је рођен нацистички вођа Адолф Хитлер 1889. године како би се спријечило да објекат постане мјесто ходочашћа неонациста.

Свијет 12.07.2016 | 22:20
Држава плијени родну кућу Адолфа Хитлера
Власница кућа, старија пензионерка, одбацила је до сада више понуда откупа зграде у мјесту Брунау ам Ин и сада ће добити обештећење.

Породица актуелне власнице продала је ту кућу 1938. године након Аншлуса Аустрије, Национал-социјалистичкој странци за велику свота новца. Породица је поново враћа у своје власништво 1954. године.

Ипак, постоји неспоразум око тога шта сада треба да се уради са кућом, јавља Би-Би-Си.

Министар унутрашњих послова Аустрије Волфганг Соботка жели да се кућа демолира, али други кажу да би музеј или евентуално супермаркет били ефикаснији у процесу деполитизације овог објекта.

"Одлука је неопходна јер држава жели да спријечи да та кућа постане 'култно мјесто' за неонацисте, што се дешавало често у прошлости, када су се људи ту окупљали да узвикују нацистичке слогане", рекао је Соботка.

Он је додао да је његова визија да родна кућа Хитлера буде уништена.

Ипак, вицеканцелар Рајнхолд Митерленер, рекао је да би неки пројекат са "образовним вриједностима", као што је музеј, био боље рјешење за ово мјесто, пише лист "Ди пресе".

Извор: СРНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ако срусе куцу

12.07.2016 20:42

Неце знати гдје да их тразе јер це бити свугдје. Није то русење због Јевреја, Рома и Срба него због садасње ситуације у Аустрији.

ОДГОВОРИТЕ