Država plijeni rodnu kuću Adolfa Hitlera

Austrijska Vlada oduzeće kuću u kojoj je rođen nacistički vođa Adolf Hitler 1889. godine kako bi se spriječilo da objekat postane mjesto hodočašća neonacista.

Svijet 12.07.2016 | 22:20
Država plijeni rodnu kuću Adolfa Hitlera
Vlasnica kuća, starija penzionerka, odbacila je do sada više ponuda otkupa zgrade u mjestu Brunau am In i sada će dobiti obeštećenje.

Porodica aktuelne vlasnice prodala je tu kuću 1938. godine nakon Anšlusa Austrije, Nacional-socijalističkoj stranci za veliku svota novca. Porodica je ponovo vraća u svoje vlasništvo 1954. godine.

Ipak, postoji nesporazum oko toga šta sada treba da se uradi sa kućom, javlja Bi-Bi-Si.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka želi da se kuća demolira, ali drugi kažu da bi muzej ili eventualno supermarket bili efikasniji u procesu depolitizacije ovog objekta.

"Odluka je neophodna jer država želi da spriječi da ta kuća postane 'kultno mjesto' za neonaciste, što se dešavalo često u prošlosti, kada su se ljudi tu okupljali da uzvikuju nacističke slogane", rekao je Sobotka.

On je dodao da je njegova vizija da rodna kuća Hitlera bude uništena.

Ipak, vicekancelar Rajnhold Miterlener, rekao je da bi neki projekat sa "obrazovnim vrijednostima", kao što je muzej, bio bolje rješenje za ovo mjesto, piše list "Di prese".

Izvor: SRNA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ako sruse kucu

12.07.2016 20:42

Nece znati gdje da ih traze jer ce biti svugdje. Nije to rusenje zbog Jevreja, Roma i Srba nego zbog sadasnje situacije u Austriji.

ODGOVORITE