Видео: Има једна супер прича о Тиму Данкану...

О томе какав је играч био Тим Данкан, не сведочи само сада већ чувени интервју Грега Поповича, већ и анегдота коју је испричао бивши играч Вашингтон Визардса, Итан Томас.

Кошарка 13.07.2016 | 23:45
Видео: Има једна супер прича о Тиму Данкану...
Ако неко није имао непријатеља у НБА лиги, онда је то био Тим Данкан.

Играч без мрље у каријери, човек који је ушао у овај циркус гласно, као први пик, а отишао тихо, тако што се ненајављено на порталу Сан Антонио Спарса појавило писмо јавности, био је фер према својим противницима, пријатељ својим саиграчима и зато су данас мање-више сви једногласни у оцени да се из кошарке повукла људина и најбоља четворка свих времена.

Многе анегдоте везане су за Тимија, који је користећи таблу при шуту са полудистанце на невероватно ефектан начин, временом стекао надимак "Тхе Биг Фундаментал", јер му се тај потез сматрао фундаменталним.

Пре него што вам испричамо причу коју је на Фацебоок профилу поделио један од бројних Данканових ривала током његове 19 сезона дуге каријере, открићемо вам један невероватан статистички податак – НБА је 2003. године почео да броји поготке о таблу и, данас, када су запослени подвукли црту, израчунали су да је Данкан у претходних 13 година убацио убедљиво највише такозваних "банк схотова", користећи стакло.

Погодио је 945 таквих шутева (а на то додајте и период од уласка у лигу 1997. до 2003. године), а први наредни кошаркаш у овој категорији је Двејн Вејд са 333. Коби Брајант је на трећем месту са 331, а Двајт Хауард на четвртом са 287.

"Ви тачно знате шта ће урадити, али једноставно не можете ништа против тога", рекао је једном приликом Ал Џеферсон, описујући Данканов шут искоса углавном с леве стране, из лакта, с високо подигнутом руком изнад главе, о таблу, у дно мрежице.

"Чује се само тап-тап", додао је.

Погледајте како то изгледа.





То није једина ствар која је Данкана издвајала од конкуренције. Он је имао и чудан однос према највећим ривалима, али и играчима који су морали још да уче да би могли да се носе с њим. Један од таквих је бивши крилни центар Вашингтон Визардса, Итан Томас, који је на Фацебоок профилу препричао какав је разговор с Данканом имао током саме утакмице.

"Играли смо са Спарсима и добио сам лопту на посту. Извео сам унутрашњи ролинг, наскочио у средину и дигао се на 'хорог', али он ме је изблокирао. Док смо трчали на другу страну терена, рекао ми је: 'То је био добар потез, али мораш јаче да уђеш у моје тело, тако да или извучеш фаул или ме спречиш да те блокирам'. Нисам знао шта да мислим, да ли ме провоцира или шта, само сам га погледао збуњено и рекао: 'ОК'", написао је Томас и наставио:

"Нешто касније, опет смо имали изолацију, и урадио сам како ми је рекао, ушао сам снажније у њега и није могао да ме изблокира. Промашио сам и он ме је погледао са осмехом, намигнуо и наставио да игра као да ништа није било. Сећам се да сам одмах звао ортака Зија Чилтона и испричао му ову причу. Тим Данкан је искрено један од најготивнијих типова у НБА лиги и свакако најбољи крилни центар свих времена. Велико поштовање за њега", завршио је Томас свој пост.



Ово вероватно нисте знали, али током 19 сезона у НБА лиги, током којих је освојио пет титула и играо само за Спарсе, Данкан је најлошије партије пружао против Вашингтона, тима који никада у његовој каријери није био претња за Сан Антонио и који је једва сакупио шест победа у мечевима са Данкановим Спарсима, претрпевши 27 пораза.

Али, "Тими", није био посебно инспирисан против Визардса – 15,9 поена на 33 меча.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар