Video: Ima jedna super priča o Timu Dankanu...

O tome kakav je igrač bio Tim Dankan, ne svedoči samo sada već čuveni intervju Grega Popoviča, već i anegdota koju je ispričao bivši igrač Vašington Vizardsa, Itan Tomas.

Košarka 13.07.2016 | 23:45
Video: Ima jedna super priča o Timu Dankanu...
Ako neko nije imao neprijatelja u NBA ligi, onda je to bio Tim Dankan.

Igrač bez mrlje u karijeri, čovek koji je ušao u ovaj cirkus glasno, kao prvi pik, a otišao tiho, tako što se nenajavljeno na portalu San Antonio Sparsa pojavilo pismo javnosti, bio je fer prema svojim protivnicima, prijatelj svojim saigračima i zato su danas manje-više svi jednoglasni u oceni da se iz košarke povukla ljudina i najbolja četvorka svih vremena.

Mnoge anegdote vezane su za Timija, koji je koristeći tablu pri šutu sa poludistance na neverovatno efektan način, vremenom stekao nadimak "The Big Fundamental", jer mu se taj potez smatrao fundamentalnim.

Pre nego što vam ispričamo priču koju je na Facebook profilu podelio jedan od brojnih Dankanovih rivala tokom njegove 19 sezona duge karijere, otkrićemo vam jedan neverovatan statistički podatak – NBA je 2003. godine počeo da broji pogotke o tablu i, danas, kada su zaposleni podvukli crtu, izračunali su da je Dankan u prethodnih 13 godina ubacio ubedljivo najviše takozvanih "bank shotova", koristeći staklo.

Pogodio je 945 takvih šuteva (a na to dodajte i period od ulaska u ligu 1997. do 2003. godine), a prvi naredni košarkaš u ovoj kategoriji je Dvejn Vejd sa 333. Kobi Brajant je na trećem mestu sa 331, a Dvajt Hauard na četvrtom sa 287.

"Vi tačno znate šta će uraditi, ali jednostavno ne možete ništa protiv toga", rekao je jednom prilikom Al Džeferson, opisujući Dankanov šut iskosa uglavnom s leve strane, iz lakta, s visoko podignutom rukom iznad glave, o tablu, u dno mrežice.

"Čuje se samo tap-tap", dodao je.

Pogledajte kako to izgleda.





To nije jedina stvar koja je Dankana izdvajala od konkurencije. On je imao i čudan odnos prema najvećim rivalima, ali i igračima koji su morali još da uče da bi mogli da se nose s njim. Jedan od takvih je bivši krilni centar Vašington Vizardsa, Itan Tomas, koji je na Facebook profilu prepričao kakav je razgovor s Dankanom imao tokom same utakmice.

"Igrali smo sa Sparsima i dobio sam loptu na postu. Izveo sam unutrašnji roling, naskočio u sredinu i digao se na 'horog', ali on me je izblokirao. Dok smo trčali na drugu stranu terena, rekao mi je: 'To je bio dobar potez, ali moraš jače da uđeš u moje telo, tako da ili izvučeš faul ili me sprečiš da te blokiram'. Nisam znao šta da mislim, da li me provocira ili šta, samo sam ga pogledao zbunjeno i rekao: 'OK'", napisao je Tomas i nastavio:

"Nešto kasnije, opet smo imali izolaciju, i uradio sam kako mi je rekao, ušao sam snažnije u njega i nije mogao da me izblokira. Promašio sam i on me je pogledao sa osmehom, namignuo i nastavio da igra kao da ništa nije bilo. Sećam se da sam odmah zvao ortaka Zija Čiltona i ispričao mu ovu priču. Tim Dankan je iskreno jedan od najgotivnijih tipova u NBA ligi i svakako najbolji krilni centar svih vremena. Veliko poštovanje za njega", završio je Tomas svoj post.



Ovo verovatno niste znali, ali tokom 19 sezona u NBA ligi, tokom kojih je osvojio pet titula i igrao samo za Sparse, Dankan je najlošije partije pružao protiv Vašingtona, tima koji nikada u njegovoj karijeri nije bio pretnja za San Antonio i koji je jedva sakupio šest pobeda u mečevima sa Dankanovim Sparsima, pretrpevši 27 poraza.

Ali, "Timi", nije bio posebno inspirisan protiv Vizardsa – 15,9 poena na 33 meča.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar