Српски атлетичари: А сада - правац Рио!

Европско првенство у Амстердаму било је најуспешније за српске атлетичаре, који су обећали још боље резутате у будућности, а посебно на Олимпијским играма.

Остали спортови 13.07.2016 | 14:15
Српски атлетичари: А сада - правац Рио!
"Ово је било наујспешније Европско првенство за Атлетски савез Србије од кад постоји. Од 11 атлетичара њих седам је било у финалу, а освјене су две медаље, златна и бронзана. Наравно, очекивали смо и имали шансе за више одличја, али атлетика је такав спорт", рекао је председник АСС Веселин Јевросимовић на конференцији за новинаре у Атлетској дворани у Београду.

Ивана Шпановић, која није била на конференцији за медије јер је наставила припреме за Рио, освојила је златну медаљу у скоку у даљ, скоком од шест метара и 94 центиметара. Михаил Дудаш је освојио бронзу у десетобоју са 8.153 бода.

"Имао сам велике проблеме с повредама, велике падове без успона, било је изузетно тешко, али сам имао велику подршку породице и АСС. Ово није моја медаља, ово је наша медаља", рекао је Дудаш.

Он је истакао да у Рио одлази растерећен, јер је испунио свој животни циљ, али и обезбедио пензију.

"Сениорска медаља на отвореном је нешто што прижуљкујем целог живота. Да ли је дошло до пражњења? Јесте, али је много више олакшања јер сам овом медаљом заслужио национално признање и националну пензију која ће ме чекати и која гарантује неку сигурност у животу. С великим олакшањем и великим растерећењем одлазим у Рио, без неких пласманских очекивања. Желим да се одморим, припремим и да уживам у ОИ", рекао је Дудаш.

Амела Терзић је финале трке на 1.500 метара завршила на последњем, 12. месту.

"Нисам задовољна финалом. Јако споро је кренуло и сви смо чекали када ће неко да крене напред. За мене је на крају било прекасно. Надам се да ћу на следећим такмичењима наступити боље за своју државу. Циљ ми је да одржим форму за Рио да бих тамо могла добро да наступим и да, пре свега, победим Европљанке, јер ће све оне доћи следеће године на дворанско Европско првенство", рекла је Терзићева.

Финале у бацању диска Драгана Томашевић завршила је на 11. месту.

"После три године паузе, учествовала сам на четвром финалу на мом петом европском првенству. У финалу је могло боље, нисам се најбоље снашла, али се надам да ћу то да исправим у наредном периоду. Оно што нас очекује су Олимпијске игре, моје четврте. Надам се да ће бити науспешније до сада. Има времена да исправе грешке из Амстердана", рекла је Томашевић.

Асмир Колашинац је заузео пето место у финалу бацање кугле, а он се прво извинио новинарима на свом понашању у Амстердаму, објаснивши да је пролазио кроз тежак период.

"Желим прво да се извиним новинарима и Радио телевизији Србије што сам их након такмичења ескивирао, јер нисам био расположен за разговор, из разлога што бих послао лошу слику о себи. Прошао сам кроз тежак период последњих десетак месеци, обнављао сам три пута исту повреду и нисам дошао потпуно спреман на ЕП. У току такмичења сам осетио да могу до медаље, али једна мала непажња ме је коштала медаље", рекао је Колашинац.

"Сезона није завршена, она је на половини, чека нас једно од највећих такмичења икада и надам се да ћемо се поново видети крајем августа са још лепшим вестима", додао је Колашинац.

Колашинац је навео да се нада да ће бити потпуно спреман у Рију.

"Циљ је био да будем најспремнији у Рију, а да у Амстердану будем на 90 одсто. Повредио сам нерв у доњем делу ледја, није страшно, али је довољно да вас избаци из ритма. Мене ноге нису слушале и то је једини проблем зашто сам лоше бацао у Амстердаму. То је лоше из мог угла, можда то неком делује добро. Ја се не слажем с тим и не желим да будем у близини људи који кажу да је то добро. Ја сам разочаран, мислим да сам спреман за много веће домете", рекао је он.

Додао је да му је циљ да у Рију буде бољи неко на претходним Играма, да буде медју првих пет-шест такмичара.

"Надам се да ћу бити потпуно спреман и да ћу ући у борбу за медаљу. Постоје два бацача које ја не могу да победим кад су максимално спремни, а треће место је отворено за три до четири бацача медју којима сам и ја", рекао је Колашинац.

Лазар Анић је у финалу у скоку у даљ у Амстердаму заузео 10. место, иако му је то било прво велико такмичење.

"Ово је моје прво велико такмичење, увек сам био негде на граници да испуним норму, коначно ове године сам здрав и то су показали резултати... Верујем да од мене нико није очекивао неки бољи пласман, ја сам знао да сам спреман. У финалу сам направио пар грешака које су ме коштале не само уласка у топ осам већ и медаље. Жао ми је што сам испустио шансу да испуним норму за Рио", рекао је Анић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар