МОК: Рио је спреман за почетак Олимпијских игара!

Главна инспекторка Међународног олимпијског комиета (МОК) Навал Ел Мутавакел рекла је да је уверена да је Рио де Жанеиро "спреман да дочека свет".

Остали спортови 13.07.2016 | 22:15
МОК: Рио је спреман за почетак Олимпијских игара!
Олимпијске игре у Рију почињу за мање од месец дана.

"Не могу да замислим спектакуларнију позорницу на којој ће спортисти и спортисткиње свету показати свој таленат", навела је Навал Ел Мутавакел у саопштењу МОК.

Рио је током припрема за Игре наилазио на бројне проблеме – епидемију вируса зика, пораст насиља и безбедносне ризике, загађену воду и спору продају улазниа за такмичења. Осим тога, Бразил је у најгорој рецесији још од тридесетих година прошлог века, а суђење о опозиву председнице Дилме Русеф требало би да почне неколико дана по завршетку Игара.

Ел Мутавакел је током викенда боравила у Рију и прегледала олимпијска борилишта, за која је рекла да су "сјајна" и казала да су се у Рију одржала 44 пробна такмичења као припрема за прве Олимпијске игре у Јужној Америци.

Некадашња олимпијска шампионка у трци на 400 метара с препонама додала је и да ће бити проширене поједине линије метроа, које ће користити само навијачи и учесници Игара. Навела је да организатори Игара "раде на томе да умање ризик за посетиоце" од вируса зика и да МОК прати упутства Светске здравствене организације, која је саветовала трудницама да не путују у подручја захваћена епидемијом.

Поводом безбедности и загађења воде, Ел Мутавакел је рекла да ће организатори обезбедити "врхунске услове за све спортисте".

Бразил ће у обезбеђивању Игара ангажовати 85.000 војника, двоструко више него што је било у Лондону пре четири године. Рио је захваћен великим насиљем. Пре две недеље на обалама Копакабане испливало је унакажено тело, а једрличари из Шпаније и Аустралије су под претњом оружја опљачкани док су тренирали.

Невладина организација за људска права Хјуман рајтс воч је недавно саопштила да је полиција ове године убила 645 људи у Рију.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар