Адаптација ССП-а није услов за кредит ММФ-а

Резидентни представник Међународног монетарног фонда /ММФ/ у БиХ Франциско Пароди рекао је да адаптација Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ БиХ и ЕУ није била услов за нови аранжман са ММФ-ом.

Босна и Херцеговина 12.07.2016 | 14:05
Адаптација ССП-а није услов за кредит ММФ-а
Он је за "Глас Српске" изјавио да потенцијални програм са ММФ-ом не укључује конкретан услов који је повезан са ССП-ом.

"Шири циљеви програма су потпуно усклађени са Реформском агендом које су институције власти усвојиле 2015. године, уз подршку међународне заједнице", рекао је Пароди.

Он је додао да би ситуација у вези са аранжманом могла бити спасена уколико би писмо намјере било потписано у року од неколико дана, али уколико се одгоди потписивање на дужи период, онда би особље ММФ-а и институције власти највјероватније морали ревидирати макроекономски сценарио и преговарати о новом писму намјере.

"Овај процес би трајао неколико мјесеци прије него што би Извршном одбору ММФ-а био упућен захтјев да одобри нови програм", рекао је Пароди и додао да је трајање писма намјере временски ограничено.

До најаве одгађања кредитног аранжмана ММФ са БиХ је дошло јер премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић нису потписали већ усаглашено писмо намјере према ММФ-у.

Они су свој потпис условили потписом на адаптацију Соразума о стабилизацији и придруживању, што је за званичнике из Републике Српске неприхватљиво.  

Срна/Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

кики

12.07.2016 12:54

Ста це нам ММФ и кредити. Овако је боље. Свакако се само задузују да себи исплате плате и хонораре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

12.07.2016 12:59

Закукуљи, замуљи, па задужи.

ОДГОВОРИТЕ