Adaptacija SSP-a nije uslov za kredit MMF-a

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Francisko Parodi rekao je da adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ BiH i EU nije bila uslov za novi aranžman sa MMF-om.

Bosna i Hercegovina 12.07.2016 | 14:05
Adaptacija SSP-a nije uslov za kredit MMF-a
On je za "Glas Srpske" izjavio da potencijalni program sa MMF-om ne uključuje konkretan uslov koji je povezan sa SSP-om.

"Širi ciljevi programa su potpuno usklađeni sa Reformskom agendom koje su institucije vlasti usvojile 2015. godine, uz podršku međunarodne zajednice", rekao je Parodi.

On je dodao da bi situacija u vezi sa aranžmanom mogla biti spasena ukoliko bi pismo namjere bilo potpisano u roku od nekoliko dana, ali ukoliko se odgodi potpisivanje na duži period, onda bi osoblje MMF-a i institucije vlasti najvjerovatnije morali revidirati makroekonomski scenario i pregovarati o novom pismu namjere.

"Ovaj proces bi trajao nekoliko mjeseci prije nego što bi Izvršnom odboru MMF-a bio upućen zahtjev da odobri novi program", rekao je Parodi i dodao da je trajanje pisma namjere vremenski ograničeno.

Do najave odgađanja kreditnog aranžmana MMF sa BiH je došlo jer premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić nisu potpisali već usaglašeno pismo namjere prema MMF-u.

Oni su svoj potpis uslovili potpisom na adaptaciju Sorazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je za zvaničnike iz Republike Srpske neprihvatljivo.  

Srna/Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kiki

12.07.2016 12:54

Sta ce nam MMF i krediti. Ovako je bolje. Svakako se samo zaduzuju da sebi isplate plate i honorare.

ODGOVORITE
Name

Dragan

12.07.2016 12:59

Zakukulji, zamulji, pa zaduži.

ODGOVORITE