Усвојено: РТВ такса уз рачун за струју

Комисија за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву усвојила рјешење којим се предвиђа да се РТВ такса убудуће наплаћује путем рачуна за електричну енергију, умјесто досадашњег, путем телеком оператера, али да би оно ступило на снагу, потребно је да га усвоје оба парламентарна дома.

Босна и Херцеговина 12.07.2016 | 22:53
Усвојено: РТВ такса уз рачун за струју
Разматрајући амандмане на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Јавном РТВ систему БиХ, Комисија је усвојила и амандман којим се одређује да се средства прикупљена од РТВ таксе дијеле тако да БХРТ-у припадне 40 одсто, а РТРС-у и ФТВ-у по 30 одсто, што је у складу са усаглашеним ставом Управног одбора Јавног РТВ система.

Према досадашњем моделу расподјеле РТВ таксе, БХРТ-у припада 50 одсто, а ентитетским емитерима по 25 одсто прикупљених средстава.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о Јавном РТВ систему БиХ са усвојеним амандманима које је предложила група посланика предвиђено је да остане на снази модел према којем се приходи од маркетинга јавних РТВ сервиса уплаћују на јединствени рачун.

Примјена овог закона, уколико га усвоје Представнички и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, била би ограничена на 12 мјесеци, а уколико у том року не буде усаглашен и донијет нови закон који би трајно ријешио питање финансирања јавних РТВ емитера, његова примјена би била настављена и након тог времена.

Једним од амандмана у предложеном закону брише се одредба којом је била предвиђена могућност да ентитети и Брчко дистрикт оснују фондове из којих би се финансирали јавни РТВ сервиси.

Предложеним рјешењима о расподјели средстава од РТВ таксе и средствима од маркетинга успротивио се члан Комисије из СНСД-а Сташа Кошарац.

"Клуб посланика СНСД-а ће инсистирати на усвајању рјешења према којем би јавни РТВ сервиси равноправно дијелили средства од прикупљене РТВ таксе", рекао је Кошарац и додао да се ова странка залаже да нето средства од маркетиншких огласа буду искључиво право РТВ сервиса који их остваре.

Комисија није подржала приједлог Кошарчевих амандмана према којима би се средства од РТВ таксе између БХРТ-а, РТРС-а и ФТВ-а дијелила равномјерно, односно у износу од 33,3 одсто.

Нису подржани ни амандмани Николе Ловриновића из ХДЗ БиХ, који је предлагао да наплату РТВ таксе врши посебна агенција чији би рад законом регулисала Парламентарна скупштина БиХ.

Предсједавајући Комисије Момчило Новаковић рекао је да су електродистрибутивна предузећа као јавна предузећа обавезна да примјењују законе које донесе Парламентарна скупштина.

Он је подсјетио да је Комисија за саобраћај и комуникације раније усвојила одлуку о формирању интерресорне радне групе која би утврдила приједлог закона којим би трајно било ријешено питање одрживог финансирања Јавног РТВ система БиХ.

Предсједавајући Управног одбора Јавног РТВ система БиХ Есад Готовуша у изјави медијима након сједнице Комисије изразио је задовољство усвојеним амандманима уз констатацију да они тек треба да добију потврду Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Комисија је прихватила посланичку иницијативу Дениса Бећировића из СДП-а БиХ према којој би Савјет министара БиХ био задужен да утврди и у парламентарну процедуру упути извјештај о реализацији Споразума о оснивању јавних корпорација БиХ, са приједлогом акционог плана за примјену овог споразума.

Извор: Срна

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

грађанин

12.07.2016 11:09

Уз рачун за телефон или уз рачун за струју. Која разлика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зајебант

12.07.2016 11:21

Без фиксног телефона можеш... јер имаш мобител, позиве путем вибера, итд... и тако избјегнес плаћање таксе... (што је огромна већина и урадила).. а без струје не иде... кад ти накаламе ртв таксу...платићеш је обавезно уз рачун за струју.. иначе.. бићеш у мраку :Д

Name

Хусеин

12.07.2016 11:28

Рачун за струју имају СВИ а телефон (фиxни) је већина одјавила.

Name

о чему ви

12.07.2016 11:30

ре: Градјанин Очигледно да има више пријављених на струју него на телефон. Логично. Неће нешто смањити не бој се.

Name

Да нацртам!

12.07.2016 11:35

Немају сви телефон, а струју сви имају! Али буквално! Знаци, плацас за стан, викендицу, куцу на селу, брвнару...све гдје имас прикљуцак!

Name

Ацо

12.07.2016 12:03

Циста крадја од градјана!

Name

мохиканац

12.07.2016 20:39

Господо ја имам и фиксни тел а не плацам ову ртв таксу.Узмем уплатницу и уплатим на зиро-рацун износ који дугујем телекому и нема проблема ста се цимате око глупости а исто тако цу и са рацуном од струје..

Name

Рацундзија

12.07.2016 11:21

Све им је*** лоповско..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто

12.07.2016 11:36

И они који немају телефон, морају да плацају РТВ таксу. Плаћа се преко посебних уплатница.... И боље је да се плаћа уз рачун за струју, јер ће тако морати сви плаћати, а не овако пола их не плаца. Свакако је РТВ такса скупа, у србији је ја милсим око 150 динара... Али ако се већ мора да плаћа онда би требало сви да је плаћају а не само неки. Колико знам они који је нису плаћали неће имати никакве санкције, па се поставља питања засто би је и ја плаћао. Овако уз рачун за струју ће морати сви, па ћемо бити сви једнаки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

009

12.07.2016 11:39

Свака цаст за ову идеју, боље није могло бити за пуњеје и финансирање ТВа. Али ста це са оним људима који додју на мјесец дана овдје или како их вец зову дијаспора. Како це они плацати? Вјероватно нормално као да зиве овдје јер неце то бити једини апсурд у овој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

009

12.07.2016 11:42

Само додатак такса не би требала бити веца од 3-4 марке мјесецно јер би у том слуцају сви плацали. Бице пара за купоцање нови папака у будуцности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црвена линија

12.07.2016 11:44

Ово је јос један харац који намјеравају наметнути. Дизи се народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

12.07.2016 11:58

Ако си жив мораш да платиш РТВ таксу. Их јада големије, као нека ТВ.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

12.07.2016 12:25

Честитам свим градјанима на уводјење таксе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган прави

12.07.2016 13:00

Милораде, брате србине, па докле ово висе? Нема смисла нити разлога да нас оволико ТАРЕС!? ЗАСТО???? Ти си један од оних сто би позелио да брату србину цркне крава, само да би ти био једини у селу сто продаје млеко!? Докле висе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

12.07.2016 13:09

Срам вас било сви који сте против таксе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оф Јооп.

12.07.2016 13:12

Wооw......или ти (;ЛооЛ;).....играју пресинг хахаха :-))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадо

12.07.2016 13:17

Нема зивота у овој дрзави и то је тако. Па људи моји размисља ли ико нормално и имало праведно. Примање које имамо је једино валидно да се има од цега наплатити било ста. Како да пензионери, инвалиди, корисници социјалне застите плацају несто ако су им примања испод минимума за презивљавање а тек они који немају никаква примања. Постоји ли основно људско право. Ови наси политицари који доносе такве одлуке нису ни свјесни последица који це услиједити. Њих треба именом и презименом на списак и све о њима на видјело народу па на народни суд јавни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

777

12.07.2016 13:41

Ови из електро ако су блесави нека прихвате ту врсту работе и само це себи направити проблеме јер у уговорима о испоруци ел. енергије не стоји да се испоруцује и наплата РТВ таксе, аутоматски раскид угвора и прелазак код другог продавца ел. енергије. Кад мало размислим могло би ово бити и од користи да се постакну други лицни извори ел. енергије за сопствене потребе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катанацо

12.07.2016 14:16

Свака ти цаст на овоме коментару. Тако да сви требају да оду ЕЛ. И да фино казу да уговором који смо потписали није дефинисамо плаца је РТВ таксе. Па нека тузе мамицу им Јеб...схватите нисте то потписали. А ови су багра невидјена.

Name

Деки

12.07.2016 14:47

А сто се слозисе ко домине око овога. Нема ниста Срби против, муслимани за, ово оно. Е мој глупи народе. Хајде ево продје и ово, а сада по старом муслимани су криви за све, није Срби су криви, није ми смо у праву ви нисте, није ми смо у праву... хајте овце наставите и оцекујте ново изненадјење са новим наметима... ма моци це те ви то наци, мало мање масла и брасна убацивати, сваки треци гутљај само зрак прогутати...наци це се која маркица, а господа це у циљу застите национлних интерес и даље похлепно се прездеравати и возикати у најновијим ауди и вw моделима. Додусе није ово уопсте страсно, сада це се јавити прекаљени борци који тврде да овде има посла само народ неце да ради. Како они имају кликера у глави па су развили бизнисе, мозе се... А да, да не скрецем са теме, хајде наставите ууууаааа Срби, уууаааа Муслимани ууууаааа Хрвати уааааа и они остали.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Егал

12.07.2016 15:15

Који год буде нацин наплате, сиротиња це плацати а гузоње неце, увијек исто. Кад це обицни градјанин у овом времену изузетно теском за презивљавање, добити неке повластице. Огромни су намети а примања премала. Куда ово води?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оглас

12.07.2016 15:21

Оглас из Електро Власенице: ОПИС РАДНИХ МЈЕСТА: Домар, ложач, возач, бравар, портир (тога никад доста). ОПШТИ И ПОСЕБНИ УСЛОВИ ЗА ПРИЈЕМ У РАДНИ ОДНОС: Поред општих услова који су прописани законом, кандидат мора да испуњава и посебне услове: Све особе које немају чиме да размишљају, а чланови су СНСД-а, нека се јаве на наведени оглас. Посебни услови су да имате искуства у трговини наркотика и трговини илегалним наркотичким и психотропним супстанацама. - Кандидати који испуњавају услове наведеног огласа могу се пријавити на оглас директно Високом савјетнику за киднаповање Мићи Краљевићу у просторијама Електро-Власенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

12.07.2016 15:36

Ма ја а засто га Хрвати не плацају као конститиван народ у БиХ.Паметни нису луди ко Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Протести

12.07.2016 16:14

Протест под хитно! Казу,у региону смо најнеписменији народ е па зато нам и јесте тако. Док народ цути сигурно имају од цега плацати. Е туго моја...

Name

веки

12.07.2016 17:35

Људи није проблем ни Плацање ако нуде несто за узврат добар програм Науцни Спортски Културни итд , а не Емисије у којима се велицају тајкуни криминалци старлетеж

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс рви

13.07.2016 10:47

Све је проблем. Прво не гледам никада глупости што једино и пролази цензуру додиковаца и што због мене не морају ни постојати. Друго имам итекако огроман проблем што ја као рви од 60% примам 124км мјесечно и не могу ништа више да зарадим! Нека им Жељка Поповић и остала багра врате силне кредите који у ствари нису кредити него отимање пара па ће имати сасвим довољно. Што се мене тиче добро је да постоје уплатнице па могу одвојено да платим струју. За таксу немам и не дам фенинга. Прије ћу бацити тв у смеће па нека провјеравају сваки дан имам ли га.

Name

таксиста

12.07.2016 18:50

Како се у свицарској плаца ртв такса све се плаца народ хоце да му буде као у свици, а избјегава воду платити, па неце да мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

12.07.2016 21:13

Али у свици је све редовно, да напоменем таксу плацам, волио би да те видим да ти у свици како је зовес примис 500 франака па плацај таксе.... Не би имао ни за хлеб

Name

Лав

12.07.2016 21:43

Ови су израцунали да вам од просјецне плате у РС ос 857,5 км остане виска тих 7,5 км па вам није проблем платити таксу, инаце да напоменемо просецну платy у бих а просецну у рс као и пензије ...

Name

Др Дабиц

12.07.2016 23:29

Ја сам био y свајцарској 20 година и нисам плацао ртв претплату,како Гледао са своје антене сстелитске ста ја хоцу,а град бломбирао утицницу од њихове тв,засто ја морам данас у вријеме инyернера гледати наметнуте вијести Додиковизије или плацати несто сто негледам уведена хе дигитализациха нек плаца ко гледа нек ставе своје рецивере и наплацују својим ботовима,цуди ме сто опозиција или ми немамо опозицију подрзава овакве законе умјесто да зову народ на градјанску непослусност и протесте

Name

Ре:

13.07.2016 01:06

Ето гдје нам се налазе неписмени, бар судећи по резултатима некаквих пописа. Такви "нерезистенти", попут тебе, нам срозаше статистичку писменост. Јест, вала, "швица" чекала тебе, да јој плаћаш РТВ таксу, па си на тај начин подигао стандард живота у читавој Швајцарској и сад ти паметан, а сви други будале! Него, де ти тамо таксирај и брини бригу "швице", а мани се ових простора, гдје ни таксиста ниси знао бити.

Name

лијан

13.07.2016 09:59

Таксиста идиоте,па овде највисе касне који највисе отимају И ти сад као нама дрзис предацање,засто да плацам кад је све лаз осим временске прогнозе а И њу имамо на сваком кораку!!!

Name

сомеоне

12.07.2016 21:10

Гласали смо за савез за промјене,ето нам једне од њих.од сада само за сесељеве радикале колико год радикални били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

13.07.2016 19:55

Ја ћу овај пут за напредњаке - СНС

Name

Милос

13.07.2016 19:56

мислим на Шукалове