Usvojeno: RTV taksa uz račun za struju

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojila rješenje kojim se predviđa da se RTV taksa ubuduće naplaćuje putem računa za električnu energiju, umjesto dosadašnjeg, putem telekom operatera, ali da bi ono stupilo na snagu, potrebno je da ga usvoje oba parlamentarna doma.

Bosna i Hercegovina 12.07.2016 | 22:53
Usvojeno: RTV taksa uz račun za struju
Razmatrajući amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, Komisija je usvojila i amandman kojim se određuje da se sredstva prikupljena od RTV takse dijele tako da BHRT-u pripadne 40 odsto, a RTRS-u i FTV-u po 30 odsto, što je u skladu sa usaglašenim stavom Upravnog odbora Javnog RTV sistema.

Prema dosadašnjem modelu raspodjele RTV takse, BHRT-u pripada 50 odsto, a entitetskim emiterima po 25 odsto prikupljenih sredstava.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH sa usvojenim amandmanima koje je predložila grupa poslanika predviđeno je da ostane na snazi model prema kojem se prihodi od marketinga javnih RTV servisa uplaćuju na jedinstveni račun.

Primjena ovog zakona, ukoliko ga usvoje Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, bila bi ograničena na 12 mjeseci, a ukoliko u tom roku ne bude usaglašen i donijet novi zakon koji bi trajno riješio pitanje finansiranja javnih RTV emitera, njegova primjena bi bila nastavljena i nakon tog vremena.

Jednim od amandmana u predloženom zakonu briše se odredba kojom je bila predviđena mogućnost da entiteti i Brčko distrikt osnuju fondove iz kojih bi se finansirali javni RTV servisi.

Predloženim rješenjima o raspodjeli sredstava od RTV takse i sredstvima od marketinga usprotivio se član Komisije iz SNSD-a Staša Košarac.

"Klub poslanika SNSD-a će insistirati na usvajanju rješenja prema kojem bi javni RTV servisi ravnopravno dijelili sredstva od prikupljene RTV takse", rekao je Košarac i dodao da se ova stranka zalaže da neto sredstva od marketinških oglasa budu isključivo pravo RTV servisa koji ih ostvare.

Komisija nije podržala prijedlog Košarčevih amandmana prema kojima bi se sredstva od RTV takse između BHRT-a, RTRS-a i FTV-a dijelila ravnomjerno, odnosno u iznosu od 33,3 odsto.

Nisu podržani ni amandmani Nikole Lovrinovića iz HDZ BiH, koji je predlagao da naplatu RTV takse vrši posebna agencija čiji bi rad zakonom regulisala Parlamentarna skupština BiH.

Predsjedavajući Komisije Momčilo Novaković rekao je da su elektrodistributivna preduzeća kao javna preduzeća obavezna da primjenjuju zakone koje donese Parlamentarna skupština.

On je podsjetio da je Komisija za saobraćaj i komunikacije ranije usvojila odluku o formiranju interresorne radne grupe koja bi utvrdila prijedlog zakona kojim bi trajno bilo riješeno pitanje održivog finansiranja Javnog RTV sistema BiH.

Predsjedavajući Upravnog odbora Javnog RTV sistema BiH Esad Gotovuša u izjavi medijima nakon sjednice Komisije izrazio je zadovoljstvo usvojenim amandmanima uz konstataciju da oni tek treba da dobiju potvrdu Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Komisija je prihvatila poslaničku inicijativu Denisa Bećirovića iz SDP-a BiH prema kojoj bi Savjet ministara BiH bio zadužen da utvrdi i u parlamentarnu proceduru uputi izvještaj o realizaciji Sporazuma o osnivanju javnih korporacija BiH, sa prijedlogom akcionog plana za primjenu ovog sporazuma.

Izvor: Srna

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

građanin

12.07.2016 11:09

Uz račun za telefon ili uz račun za struju. Koja razlika?

ODGOVORITE
Name

zajebant

12.07.2016 11:21

Bez fiksnog telefona možeš... jer imaš mobitel, pozive putem vibera, itd... i tako izbjegnes plaćanje takse... (što je ogromna većina i uradila).. a bez struje ne ide... kad ti nakalame rtv taksu...platićeš je obavezno uz račun za struju.. inače.. bićeš u mraku :D

Name

Husein

12.07.2016 11:28

Račun za struju imaju SVI a telefon (fixni) je većina odjavila.

Name

o čemu vi

12.07.2016 11:30

re: Gradjanin Očigledno da ima više prijavljenih na struju nego na telefon. Logično. Neće nešto smanjiti ne boj se.

Name

Da nacrtam!

12.07.2016 11:35

Nemaju svi telefon, a struju svi imaju! Ali bukvalno! Znaci, placas za stan, vikendicu, kucu na selu, brvnaru...sve gdje imas prikljucak!

Name

Aco

12.07.2016 12:03

Cista kradja od gradjana!

Name

mohikanac

12.07.2016 20:39

Gospodo ja imam i fiksni tel a ne placam ovu rtv taksu.Uzmem uplatnicu i uplatim na ziro-racun iznos koji dugujem telekomu i nema problema sta se cimate oko gluposti a isto tako cu i sa racunom od struje..

Name

Racundzija

12.07.2016 11:21

Sve im je*** lopovsko..

ODGOVORITE
Name

Isto

12.07.2016 11:36

I oni koji nemaju telefon, moraju da placaju RTV taksu. Plaća se preko posebnih uplatnica.... I bolje je da se plaća uz račun za struju, jer će tako morati svi plaćati, a ne ovako pola ih ne placa. Svakako je RTV taksa skupa, u srbiji je ja milsim oko 150 dinara... Ali ako se već mora da plaća onda bi trebalo svi da je plaćaju a ne samo neki. Koliko znam oni koji je nisu plaćali neće imati nikakve sankcije, pa se postavlja pitanja zasto bi je i ja plaćao. Ovako uz račun za struju će morati svi, pa ćemo biti svi jednaki.

ODGOVORITE
Name

009

12.07.2016 11:39

Svaka cast za ovu ideju, bolje nije moglo biti za punjeje i finansiranje TVa. Ali sta ce sa onim ljudima koji dodju na mjesec dana ovdje ili kako ih vec zovu dijaspora. Kako ce oni placati? Vjerovatno normalno kao da zive ovdje jer nece to biti jedini apsurd u ovoj zemlji.

ODGOVORITE
Name

009

12.07.2016 11:42

Samo dodatak taksa ne bi trebala biti veca od 3-4 marke mjesecno jer bi u tom slucaju svi placali. Bice para za kupocanje novi papaka u buducnosti.

ODGOVORITE
Name

crvena linija

12.07.2016 11:44

Ovo je jos jedan harac koji namjeravaju nametnuti. Dizi se narode!

ODGOVORITE
Name

građanin

12.07.2016 11:58

Ako si živ moraš da platiš RTV taksu. Ih jada golemije, kao neka TV.......

ODGOVORITE
Name

Dragutin

12.07.2016 12:25

Čestitam svim gradjanima na uvodjenje takse !

ODGOVORITE
Name

Dragan pravi

12.07.2016 13:00

Milorade, brate srbine, pa dokle ovo vise? Nema smisla niti razloga da nas ovoliko TARES!? ZASTO???? Ti si jedan od onih sto bi pozelio da bratu srbinu crkne krava, samo da bi ti bio jedini u selu sto prodaje mleko!? Dokle vise?

ODGOVORITE
Name

Nemanja

12.07.2016 13:09

Sram vas bilo svi koji ste protiv takse.

ODGOVORITE
Name

of Joop.

12.07.2016 13:12

Woow......ili ti (;LooL;).....igraju presing hahaha :-))

ODGOVORITE
Name

Jado

12.07.2016 13:17

Nema zivota u ovoj drzavi i to je tako. Pa ljudi moji razmislja li iko normalno i imalo pravedno. Primanje koje imamo je jedino validno da se ima od cega naplatiti bilo sta. Kako da penzioneri, invalidi, korisnici socijalne zastite placaju nesto ako su im primanja ispod minimuma za prezivljavanje a tek oni koji nemaju nikakva primanja. Postoji li osnovno ljudsko pravo. Ovi nasi politicari koji donose takve odluke nisu ni svjesni posledica koji ce uslijediti. Njih treba imenom i prezimenom na spisak i sve o njima na vidjelo narodu pa na narodni sud javni.

ODGOVORITE
Name

777

12.07.2016 13:41

Ovi iz elektro ako su blesavi neka prihvate tu vrstu rabote i samo ce sebi napraviti probleme jer u ugovorima o isporuci el. energije ne stoji da se isporucuje i naplata RTV takse, automatski raskid ugvora i prelazak kod drugog prodavca el. energije. Kad malo razmislim moglo bi ovo biti i od koristi da se postaknu drugi licni izvori el. energije za sopstvene potrebe.

ODGOVORITE
Name

Katanaco

12.07.2016 14:16

Svaka ti cast na ovome komentaru. Tako da svi trebaju da odu EL. I da fino kazu da ugovorom koji smo potpisali nije definisamo placa je RTV takse. Pa neka tuze mamicu im Jeb...shvatite niste to potpisali. A ovi su bagra nevidjena.

Name

Deki

12.07.2016 14:47

A sto se slozise ko domine oko ovoga. Nema nista Srbi protiv, muslimani za, ovo ono. E moj glupi narode. Hajde evo prodje i ovo, a sada po starom muslimani su krivi za sve, nije Srbi su krivi, nije mi smo u pravu vi niste, nije mi smo u pravu... hajte ovce nastavite i ocekujte novo iznenadjenje sa novim nametima... ma moci ce te vi to naci, malo manje masla i brasna ubacivati, svaki treci gutljaj samo zrak progutati...naci ce se koja markica, a gospoda ce u cilju zastite nacionlnih interes i dalje pohlepno se prezderavati i vozikati u najnovijim audi i vw modelima. Doduse nije ovo uopste strasno, sada ce se javiti prekaljeni borci koji tvrde da ovde ima posla samo narod nece da radi. Kako oni imaju klikera u glavi pa su razvili biznise, moze se... A da, da ne skrecem sa teme, hajde nastavite uuuuaaaa Srbi, uuuaaaa Muslimani uuuuaaaa Hrvati uaaaaa i oni ostali.....

ODGOVORITE
Name

Egal

12.07.2016 15:15

Koji god bude nacin naplate, sirotinja ce placati a guzonje nece, uvijek isto. Kad ce obicni gradjanin u ovom vremenu izuzetno teskom za prezivljavanje, dobiti neke povlastice. Ogromni su nameti a primanja premala. Kuda ovo vodi?

ODGOVORITE
Name

Oglas

12.07.2016 15:21

Oglas iz Elektro Vlasenice: OPIS RADNIH MJESTA: Domar, ložač, vozač, bravar, portir (toga nikad dosta). OPŠTI I POSEBNI USLOVI ZA PRIJEM U RADNI ODNOS: Pored opštih uslova koji su propisani zakonom, kandidat mora da ispunjava i posebne uslove: Sve osobe koje nemaju čime da razmišljaju, a članovi su SNSD-a, neka se jave na navedeni oglas. Posebni uslovi su da imate iskustva u trgovini narkotika i trgovini ilegalnim narkotičkim i psihotropnim supstanacama. - Kandidati koji ispunjavaju uslove navedenog oglasa mogu se prijaviti na oglas direktno Visokom savjetniku za kidnapovanje Mići Kraljeviću u prostorijama Elektro-Vlasenice.

ODGOVORITE
Name

Snouden

12.07.2016 15:36

Ma ja a zasto ga Hrvati ne placaju kao konstitivan narod u BiH.Pametni nisu ludi ko Srbi.

ODGOVORITE
Name

Protesti

12.07.2016 16:14

Protest pod hitno! Kazu,u regionu smo najnepismeniji narod e pa zato nam i jeste tako. Dok narod cuti sigurno imaju od cega placati. E tugo moja...

Name

veki

12.07.2016 17:35

Ljudi nije problem ni Placanje ako nude nesto za uzvrat dobar program Naucni Sportski Kulturni itd , a ne Emisije u kojima se velicaju tajkuni kriminalci starletež

ODGOVORITE
Name

vrs rvi

13.07.2016 10:47

Sve je problem. Prvo ne gledam nikada gluposti što jedino i prolazi cenzuru dodikovaca i što zbog mene ne moraju ni postojati. Drugo imam itekako ogroman problem što ja kao rvi od 60% primam 124km mjesečno i ne mogu ništa više da zaradim! Neka im Željka Popović i ostala bagra vrate silne kredite koji u stvari nisu krediti nego otimanje para pa će imati sasvim dovoljno. Što se mene tiče dobro je da postoje uplatnice pa mogu odvojeno da platim struju. Za taksu nemam i ne dam feninga. Prije ću baciti tv u smeće pa neka provjeravaju svaki dan imam li ga.

Name

taksista

12.07.2016 18:50

Kako se u svicarskoj placa rtv taksa sve se placa narod hoce da mu bude kao u svici, a izbjegava vodu platiti, pa nece da moze.

ODGOVORITE
Name

Mile

12.07.2016 21:13

Ali u svici je sve redovno, da napomenem taksu placam, volio bi da te vidim da ti u svici kako je zoves primis 500 franaka pa placaj takse.... Ne bi imao ni za hleb

Name

Lav

12.07.2016 21:43

Ovi su izracunali da vam od prosjecne plate u RS os 857,5 km ostane viska tih 7,5 km pa vam nije problem platiti taksu, inace da napomenemo prosecnu platy u bih a prosecnu u rs kao i penzije ...

Name

Dr Dabic

12.07.2016 23:29

Ja sam bio y svajcarskoj 20 godina i nisam placao rtv pretplatu,kako Gledao sa svoje antene sstelitske sta ja hocu,a grad blombirao uticnicu od njihove tv,zasto ja moram danas u vrijeme inyernera gledati nametnute vijesti Dodikovizije ili placati nesto sto negledam uvedena he digitalizaciha nek placa ko gleda nek stave svoje recivere i naplacuju svojim botovima,cudi me sto opozicija ili mi nemamo opoziciju podrzava ovakve zakone umjesto da zovu narod na gradjansku neposlusnost i proteste

Name

Re:

13.07.2016 01:06

Ето гдје нам се налазе неписмени, бар судећи по резултатима некаквих пописа. Такви "нерезистенти", попут тебе, нам срозаше статистичку писменост. Јест, вала, "швица" чекала тебе, да јој плаћаш РТВ таксу, па си на тај начин подигао стандард живота у читавој Швајцарској и сад ти паметан, а сви други будале! Него, де ти тамо таксирај и брини бригу "швице", а мани се ових простора, гдје ни таксиста ниси знао бити.

Name

lijan

13.07.2016 09:59

Taksista idiote,pa ovde najvise kasne koji najvise otimaju I ti sad kao nama drzis predacanje,zasto da placam kad je sve laz osim vremenske prognoze a I nju imamo na svakom koraku!!!

Name

someone

12.07.2016 21:10

Glasali smo za savez za promjene,eto nam jedne od njih.od sada samo za seseljeve radikale koliko god radikalni bili.

ODGOVORITE
Name

Milos

13.07.2016 19:55

Ja ću ovaj put za naprednjake - SNS

Name

Milos

13.07.2016 19:56

mislim na Šukalove