Ускоро наставак скупстине са новим смјенама у Бијељини

Чланови скупштинске већине у Скупштини града Бијељине поручили су данас да су све одлуке и акти, које су у претходном периоду доносили, у складу са законом, те да ће Милорад Софренић на првој наредној сједници поново бити смијењен са функције начелника за финансије. Градоначелник Бијељине Мићо Мићић тврди да криза и покушај дестабилизације власти новоформираној скупштинској већини неће успјети. Нек народ види какви би били да имају мало више власти, поручио је Мићић

Република Српска 10.07.2016 | 12:42
Ускоро наставак скупстине са новим смјенама у Бијељини
Пресуда Окружног суда у Бијељини, да су смјене начелника градског Одјељења за финансије Милорада Софренића и замјеника градоначелника Хусе Зечкановућа нелегалне, изазвала је револт нове скупштинске већине. Свјесни да су изгубили пресуду, одборници окупљени око Савеза независних социјалдемократа хватају се за сламку, а то је наводно, исправка процедуралне грешке.

"Суд нам је замјерио да нисмо добро написали образложење зашто се Мијо Софренић мијења. Ми прихватамо пресуду суда, сад ћемо да напишемо зашто Софренића мијењамо, а то радимо из више разлога, имамо написмено све, од ревизора и надзорног одбора. Мијо Софренић је оставио 5,5 милиона обавеза према добављачима, и на наредној Скупштини ћемо га у складу са законом поново смијенити", каже Мићо Тодоровић, независни одборник у Скупштини града Бијељине.

"Морам да напоменем да ће ова коалициона већина наставити да ради у пуном капацитету без обзира на пресуде. Имамо коалициону капацитет од 16 одборника да смијенимо и поновимо ове одлуке које су претходно донесене без обзира на формалне или процедуралне грешке", каже Слободан Петрић, одборник СНСД-а у Скупштини града Бијељине.

По свему судећи, најбитније је смијенити опозициону гарнитуру начелника одјељена, па тренутна већина најављује да ће се послужити свим правним механизмима да би успјела у намјери. Не изостаје ни позив и на документ Министарства управе и локалне самоуправе.

Јуче је из Министарства локалне самоуправе стигао акт који потврђује да је 42. Скупштина града на којој су смијењени Зечкановић и Софренић била легална и да није било крађе гласова", изјавио је Миленко Митровић, одборник СРС-а у Скупштини града Бијељине.

С друге стране, градоначелник Бијељине Мићо Мићић истиче да скупштинска већина не мари ни за Закон и одлуке Суда и да раде, како каже, мимо воље грађана, наглашавајући да покушај дестабилизације градске власти неће успјети.

"Именовати људе на два мјесеца да раде неки посао гдје не могу да добију никакава овлашћења, јер је закон о локалној самоуправи јасно наложио ко је надлежан за законитости рада Градске управе, ко рјешава питања о њеном раду. Ја не улазим у надлежност Скупштине, а руковођење Градском управом је на начелнику и градоначелнику, што сам у овом случају ја. Тај циркус покушај да дестабилизују власт неће успјети, закон је на мојој страни, циркус је њихов образ и нек види народ какви би били да случајно имају мало више власти", каже Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.

И док се захуктава трка за локалне изборе, у лонцу Градске управе је узаврела атмосфера. Све опције су у игри, одборници у градском парламенту користе све механизме да дођу до фотеља, али ће главни суд ипак дати грађани и то врло брзо.

БН телевизија