Uskoro nastavak skupstine sa novim smjenama u Bijeljini

Članovi skupštinske većine u Skupštini grada Bijeljine poručili su danas da su sve odluke i akti, koje su u prethodnom periodu donosili, u skladu sa zakonom, te da će Milorad Sofrenić na prvoj narednoj sjednici ponovo biti smijenjen sa funkcije načelnika za finansije. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić tvrdi da kriza i pokušaj destabilizacije vlasti novoformiranoj skupštinskoj većini neće uspjeti. Nek narod vidi kakvi bi bili da imaju malo više vlasti, poručio je Mićić

Republika Srpska 10.07.2016 | 12:42
Uskoro nastavak skupstine sa novim smjenama u Bijeljini
Presuda Okružnog suda u Bijeljini, da su smjene načelnika gradskog Odjeljenja za finansije Milorada Sofrenića i zamjenika gradonačelnika Huse Zečkanovuća nelegalne, izazvala je revolt nove skupštinske većine. Svjesni da su izgubili presudu, odbornici okupljeni oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata hvataju se za slamku, a to je navodno, ispravka proceduralne greške.

"Sud nam je zamjerio da nismo dobro napisali obrazloženje zašto se Mijo Sofrenić mijenja. Mi prihvatamo presudu suda, sad ćemo da napišemo zašto Sofrenića mijenjamo, a to radimo iz više razloga, imamo napismeno sve, od revizora i nadzornog odbora. Mijo Sofrenić je ostavio 5,5 miliona obaveza prema dobavljačima, i na narednoj Skupštini ćemo ga u skladu sa zakonom ponovo smijeniti", kaže Mićo Todorović, nezavisni odbornik u Skupštini grada Bijeljine.

"Moram da napomenem da će ova koaliciona većina nastaviti da radi u punom kapacitetu bez obzira na presude. Imamo koalicionu kapacitet od 16 odbornika da smijenimo i ponovimo ove odluke koje su prethodno donesene bez obzira na formalne ili proceduralne greške", kaže Slobodan Petrić, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Bijeljine.

Po svemu sudeći, najbitnije je smijeniti opozicionu garnituru načelnika odjeljena, pa trenutna većina najavljuje da će se poslužiti svim pravnim mehanizmima da bi uspjela u namjeri. Ne izostaje ni poziv i na dokument Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Juče je iz Ministarstva lokalne samouprave stigao akt koji potvrđuje da je 42. Skupština grada na kojoj su smijenjeni Zečkanović i Sofrenić bila legalna i da nije bilo krađe glasova", izjavio je Milenko Mitrović, odbornik SRS-a u Skupštini grada Bijeljine.

S druge strane, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ističe da skupštinska većina ne mari ni za Zakon i odluke Suda i da rade, kako kaže, mimo volje građana, naglašavajući da pokušaj destabilizacije gradske vlasti neće uspjeti.

"Imenovati ljude na dva mjeseca da rade neki posao gdje ne mogu da dobiju nikakava ovlašćenja, jer je zakon o lokalnoj samoupravi jasno naložio ko je nadležan za zakonitosti rada Gradske uprave, ko rješava pitanja o njenom radu. Ja ne ulazim u nadležnost Skupštine, a rukovođenje Gradskom upravom je na načelniku i gradonačelniku, što sam u ovom slučaju ja. Taj cirkus pokušaj da destabilizuju vlast neće uspjeti, zakon je na mojoj strani, cirkus je njihov obraz i nek vidi narod kakvi bi bili da slučajno imaju malo više vlasti", kaže Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

I dok se zahuktava trka za lokalne izbore, u loncu Gradske uprave je uzavrela atmosfera. Sve opcije su u igri, odbornici u gradskom parlamentu koriste sve mehanizme da dođu do fotelja, ali će glavni sud ipak dati građani i to vrlo brzo.

BN televizija