ЛШ: Звезда почиње поход на Европу!

Фудбалери Црвене звезде играју у уторак са Валетом, утакмицу којом ће почети квалификације за Лигу шампиона. Данас игра нека нова Црвена звезда. Не памти се када су црвено-бели имали оволики европски потенцијал, али - хоће ли га искористити?

Фудбал 12.07.2016 | 13:00
ЛШ: Звезда почиње поход на Европу!
Шампион Србије ће вечерас од 20 часова играти на гостујућем терену против Валете у месту Паола на Малти, у првој утакмици другог кола квалификација за најелитније европско клупско такмичење.

Екипа је на Малту допутовала у понедељак током дана у добром расположењу, а предвече је тренирала на стадиону на ком ће се играти утакмица.

За Звезду би утакмицу требало да почну Дамир Кахриман, Милош Цветковић, Александар Луковић, Томас Фибел, Луис Ибањес, Мичел Доналд, Дамјан Ле Талек, Гелор Канга, Славољуб Срнић, Александар Катаи и Уго Вијеира.

Тренер Миодраг Божовић најавио је да ће појачања црвено-белих у летњем прелазном року Џон Руис и Пабло Моуче сигурно ући у игру у другом полувремену.

Барселона, Борусија Дортмунд, Ајакс, Зенит, Бенфика, Бока Јуниорс, Олимпијакос, ПСВ Ајндховен, Лил, Удинезе...

Све су то клубови светског реномеа чији пелцер у ногама имају актуелни фудбалери Црвене звезде.

Не памти се када су и да ли су икада црвено-бели имали такав потенцијал међу својим играчима, а на тренеру Миодрагу Божовићу је да пронађе формулу да га искористи и уведе клуб у предуго чекану групну фазу Лиге шампиона.

Поред тога што је добар део тима прошао кроз школе неких од најбољих европских клубова, има и оних који већ имају искуство играња у најјачим такмичењима.

Александар Луковић је са Зенитом и Удинезеом био редован учесник Лиге шампиона или Лиге Европе, а Луис Ибањез са Динамо Загребом. Ту је и Пабло Моуче, финалиста Копа Либертадорес са Боком Јуниорс и играч који је пет пута облачио дрес Аргентине заједно са Лионелом Месијем и осталим асовима "гаучоса".

Два пута је играо против Бразила и без обзира што су то биле пријатељске утакмице, некоме ко је осетио драж дербија Бразил - Аргентина или Бока - Ривер, не би требало да клецају ноге у пресудним моментима дуела са норвешким, чешким, белоруским или било којим другим тимом у квалификацијама за Лигу шампиона.

Победнички менталитет морао би да се пробуди и у Мичелу Доналду, Дамијену Ле Талеку, Угу Вијеири, Александру Катаију, Томасу Фибелу, Џону Руизу, Андрији Луковићу... који су такође прошли кроз велике клубове у којима би требало да су научили шта значи играти под притиском и увек на победу.

Биће ове квалификације за све њих огроман испит, а посебно за тренера Божовића, који је одлучио да на старту сезоне уопште не рачуна на Давида Бабунског, македонског везисту који је највећи део своје досадашње каријере провео играјући за млађе категорије Барселоне и Б тим шпанског гиганта. Исти случај је и са другим Македонцем, Даниелом Аврамовским, који је пре неколико година и пре повреде колена, шест месеци учио од тренера чувеног Ливерпула.

Уместо њих, Божовић је одлучио да се ослони на позицији "плејмејкера" ослони на неуморног Гелора Кангу, који се није "богато школовао", али је пекао занат у чврстим дуелима руског шампионата.

Убедљиво освојена титула у домаћем првенству прошле сезоне и рекордан низ од 24 победе показали су да искусни тренер зна шта ради, али су и пробудили наду међу навијачима много више него неких претходних година.

Један од кључних Божовићевих адута је одлична атмосфера у тиму, у шта смо се уверили уживо током припрема у Термама Чатеж, као и на Малти.

"Имам максимално поверење у систем рада нашег тренера", рекао нам је Мичел Доналд једном приликом у Словенији, када су играчи добили чак дан и по "слободно", иако су припреме биле у пуном јеку.

"Где год сам играо, нигде нисам доживео овакву атмосферу и однос међу играчима и члановима стручног штаба, као што је у Звезди. Ми смо овде сви, заиста, једна велика породица", рекао нам је Холанђанин тада.

Видећемо да ли ће породица бити на окупу и од септембра...

Велику пажњу на Малти изазвала је цена улазница. Домаћин је одредио да улаз за децу кошта евро, за чланове клуба 15, а за све остале 50 евра.

Стадион Хибернијанса, на ком ће се играти утакмица, има капацитет 2.968 места.

Звезда ће на путу до Лиге шампиона имати три препреке. Валета не би требало да представља већи проблем, а црвено-бели ће ако прођу имати још два ривала, али у трећем и четвртом колу неће бити носиоци.

Реванш са Валетом играће се следећег уторка у Београду.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар