LŠ: Zvezda počinje pohod na Evropu!

Fudbaleri Crvene zvezde igraju u utorak sa Valetom, utakmicu kojom će početi kvalifikacije za Ligu šampiona. Danas igra neka nova Crvena zvezda. Ne pamti se kada su crveno-beli imali ovoliki evropski potencijal, ali - hoće li ga iskoristiti?

Fudbal 12.07.2016 | 13:00
LŠ: Zvezda počinje pohod na Evropu!
Šampion Srbije će večeras od 20 časova igrati na gostujućem terenu protiv Valete u mestu Paola na Malti, u prvoj utakmici drugog kola kvalifikacija za najelitnije evropsko klupsko takmičenje.

Ekipa je na Maltu doputovala u ponedeljak tokom dana u dobrom raspoloženju, a predveče je trenirala na stadionu na kom će se igrati utakmica.

Za Zvezdu bi utakmicu trebalo da počnu Damir Kahriman, Miloš Cvetković, Aleksandar Luković, Tomas Fibel, Luis Ibanjes, Mičel Donald, Damjan Le Talek, Gelor Kanga, Slavoljub Srnić, Aleksandar Katai i Ugo Vijeira.

Trener Miodrag Božović najavio je da će pojačanja crveno-belih u letnjem prelaznom roku Džon Ruis i Pablo Mouče sigurno ući u igru u drugom poluvremenu.

Barselona, Borusija Dortmund, Ajaks, Zenit, Benfika, Boka Juniors, Olimpijakos, PSV Ajndhoven, Lil, Udineze...

Sve su to klubovi svetskog renomea čiji pelcer u nogama imaju aktuelni fudbaleri Crvene zvezde.

Ne pamti se kada su i da li su ikada crveno-beli imali takav potencijal među svojim igračima, a na treneru Miodragu Božoviću je da pronađe formulu da ga iskoristi i uvede klub u predugo čekanu grupnu fazu Lige šampiona.

Pored toga što je dobar deo tima prošao kroz škole nekih od najboljih evropskih klubova, ima i onih koji već imaju iskustvo igranja u najjačim takmičenjima.

Aleksandar Luković je sa Zenitom i Udinezeom bio redovan učesnik Lige šampiona ili Lige Evrope, a Luis Ibanjez sa Dinamo Zagrebom. Tu je i Pablo Mouče, finalista Kopa Libertadores sa Bokom Juniors i igrač koji je pet puta oblačio dres Argentine zajedno sa Lionelom Mesijem i ostalim asovima "gaučosa".

Dva puta je igrao protiv Brazila i bez obzira što su to bile prijateljske utakmice, nekome ko je osetio draž derbija Brazil - Argentina ili Boka - River, ne bi trebalo da klecaju noge u presudnim momentima duela sa norveškim, češkim, beloruskim ili bilo kojim drugim timom u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Pobednički mentalitet morao bi da se probudi i u Mičelu Donaldu, Damijenu Le Taleku, Ugu Vijeiri, Aleksandru Kataiju, Tomasu Fibelu, Džonu Ruizu, Andriji Lukoviću... koji su takođe prošli kroz velike klubove u kojima bi trebalo da su naučili šta znači igrati pod pritiskom i uvek na pobedu.

Biće ove kvalifikacije za sve njih ogroman ispit, a posebno za trenera Božovića, koji je odlučio da na startu sezone uopšte ne računa na Davida Babunskog, makedonskog vezistu koji je najveći deo svoje dosadašnje karijere proveo igrajući za mlađe kategorije Barselone i B tim španskog giganta. Isti slučaj je i sa drugim Makedoncem, Danielom Avramovskim, koji je pre nekoliko godina i pre povrede kolena, šest meseci učio od trenera čuvenog Liverpula.

Umesto njih, Božović je odlučio da se osloni na poziciji "plejmejkera" osloni na neumornog Gelora Kangu, koji se nije "bogato školovao", ali je pekao zanat u čvrstim duelima ruskog šampionata.

Ubedljivo osvojena titula u domaćem prvenstvu prošle sezone i rekordan niz od 24 pobede pokazali su da iskusni trener zna šta radi, ali su i probudili nadu među navijačima mnogo više nego nekih prethodnih godina.

Jedan od ključnih Božovićevih aduta je odlična atmosfera u timu, u šta smo se uverili uživo tokom priprema u Termama Čatež, kao i na Malti.

"Imam maksimalno poverenje u sistem rada našeg trenera", rekao nam je Mičel Donald jednom prilikom u Sloveniji, kada su igrači dobili čak dan i po "slobodno", iako su pripreme bile u punom jeku.

"Gde god sam igrao, nigde nisam doživeo ovakvu atmosferu i odnos među igračima i članovima stručnog štaba, kao što je u Zvezdi. Mi smo ovde svi, zaista, jedna velika porodica", rekao nam je Holanđanin tada.

Videćemo da li će porodica biti na okupu i od septembra...

Veliku pažnju na Malti izazvala je cena ulaznica. Domaćin je odredio da ulaz za decu košta evro, za članove kluba 15, a za sve ostale 50 evra.

Stadion Hibernijansa, na kom će se igrati utakmica, ima kapacitet 2.968 mesta.

Zvezda će na putu do Lige šampiona imati tri prepreke. Valeta ne bi trebalo da predstavlja veći problem, a crveno-beli će ako prođu imati još dva rivala, ali u trećem i četvrtom kolu neće biti nosioci.

Revanš sa Valetom igraće se sledećeg utorka u Beogradu.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar