Наставља се суђење Насеру Орићу

У Суду БиХ данас би требало да буде настављено суђење ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику ове војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

Босна и Херцеговина 12.07.2016 | 08:53
Наставља се суђење Насеру Орићу
Претходно рочиште, 28. јуна, прекинуто је због, како је образложио предсједавајући Судског вијећа Шабан Максумић, неприкладног понашања свједока Тужилаштва БиХ Ибрана Мустафића, односно ради заштити дигнитета суда.

На самом почетку суђења одбрана оптуженог Орића информисала је Суд да посједује документацију из које се види да је Мустафић стоодстотни инвалид са дијагнозом "трајно поремећене личности", те је на тај начин настојала да оспори кредибилитет свједока.

Приликом давања личних података, Мустафић је рекао да је способан за суђење и да се "осјећа изванредно". Међутим, више је пута упозорен да даје кратке и јасне одговоре без додатних образложења.

Мустафић је напоменуо да је са оптуженим Орићем у ближем сродству и да је спреман да због својих изјава буде изложен чак и кривичном гоњењу.

С обзиром на начин на који је свједок комуницирао са судом, судија Максумић је прекинуо суђење да би тужилац разговарао са свједоком и утврдио да ли је способан за давање исказа.

Након краће паузе, Суд је одлучио да саслушање буде прекинуто те предложио судско вјештачење ради утврђивања Мустафићеве процесне способности.

Тужилац Мирослав Јањић рекао је тада да ће се у наредних неколико дана изјаснити да ли ће саслушати овог свједока који се, додао је, до сада није овако понашао.

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљеника српске националности - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Почетак суђења заказан је у 11.30 часова, најављено је из Суда.

Извор: Срна

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Уут

12.07.2016 10:39

Лакрдија и фарса и од дрзаве и од суда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.07.2016 13:27

Пустите цовјека ослободјен је у хагу ј**ем ти ваки суд

Name

ре.ре

12.07.2016 18:50

ПУСТИЦЕ ГА БОЛАН ОВО ЈЕ САМО МАСКА. ДА ИСПУНЕ ЗЕЉУ ВУЦИЦУ. ВИДИЦЕС.

Name

рс

12.07.2016 19:24

Сто му балије не суде по кратком поступку.Код њих је све болесно па и правда.Код њих је Насер који је оставио голорук народ за вријеме рата и побјегао херој и бизнисмен.То су такви болесници да њима мозе помоци само атомска и Гвантанамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.07.2016 12:10

Пустиће Тужилаштво и њега и политичаре због афера, сви задовољни, само народ ..бан.

ОДГОВОРИТЕ