Nastavlja se suđenje Naseru Oriću

U Sudu BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ove vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Bosna i Hercegovina 12.07.2016 | 08:53
Nastavlja se suđenje Naseru Oriću
Prethodno ročište, 28. juna, prekinuto je zbog, kako je obrazložio predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić, neprikladnog ponašanja svjedoka Tužilaštva BiH Ibrana Mustafića, odnosno radi zaštiti digniteta suda.

Na samom početku suđenja odbrana optuženog Orića informisala je Sud da posjeduje dokumentaciju iz koje se vidi da je Mustafić stoodstotni invalid sa dijagnozom "trajno poremećene ličnosti", te je na taj način nastojala da ospori kredibilitet svjedoka.

Prilikom davanja ličnih podataka, Mustafić je rekao da je sposoban za suđenje i da se "osjeća izvanredno". Međutim, više je puta upozoren da daje kratke i jasne odgovore bez dodatnih obrazloženja.

Mustafić je napomenuo da je sa optuženim Orićem u bližem srodstvu i da je spreman da zbog svojih izjava bude izložen čak i krivičnom gonjenju.

S obzirom na način na koji je svjedok komunicirao sa sudom, sudija Maksumić je prekinuo suđenje da bi tužilac razgovarao sa svjedokom i utvrdio da li je sposoban za davanje iskaza.

Nakon kraće pauze, Sud je odlučio da saslušanje bude prekinuto te predložio sudsko vještačenje radi utvrđivanja Mustafićeve procesne sposobnosti.

Tužilac Miroslav Janjić rekao je tada da će se u narednih nekoliko dana izjasniti da li će saslušati ovog svjedoka koji se, dodao je, do sada nije ovako ponašao.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Početak suđenja zakazan je u 11.30 časova, najavljeno je iz Suda.

Izvor: Srna

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Uut

12.07.2016 10:39

Lakrdija i farsa i od drzave i od suda.

ODGOVORITE
Name

re

12.07.2016 13:27

Pustite covjeka oslobodjen je u hagu j**em ti vaki sud

Name

re.re

12.07.2016 18:50

PUSTICE GA BOLAN OVO JE SAMO MASKA. DA ISPUNE ZELJU VUCICU. VIDICES.

Name

rs

12.07.2016 19:24

Sto mu balije ne sude po kratkom postupku.Kod njih je sve bolesno pa i pravda.Kod njih je Naser koji je ostavio goloruk narod za vrijeme rata i pobjegao heroj i biznismen.To su takvi bolesnici da njima moze pomoci samo atomska i Gvantanamo.

ODGOVORITE
Name

Dragan

13.07.2016 12:10

Pustiće Tužilaštvo i njega i političare zbog afera, svi zadovoljni, samo narod ..ban.

ODGOVORITE