Дакић: Додикова спирала издаје

Предсједник Републике Српске Милорад Додик прије неколико дана је играо баскет са унуцима и током двокорака и полагања „на други обруч“ повриједио је два прста десне ноге. Дан или два након што је повриједиопхалангес Додик је, ослањајући се на штаку, у Братунцу рекао двије реченице о српским жртвама овога краја, три реченице о Сребреници и комеморацији у Поточарима и 27 реченица о ММФ-у и спирали издаје. Пригодно, ас алwаyс.

Република Српска 11.07.2016 | 21:13
Дакић: Додикова спирала издаје
Електронске новине Андрићграда Искра констатовале су да Додик „сваки слободан тренутак користи да са унуцима проведе што више времена“, што је Џепина, минут касније, вјерно пренијела, од зареза до зареза и напросто човјеку дође жао што сличне вијести и нимало слична саопштења не преноси на исти начин, али Срна бога не моли. Њих двоје су у закључку донијели и то да „повреда неће утицати на редовне активности предсједника Додика“. И гдје сад бочи, што би народ српски питали грађани атински?

Прво: добро је што сарадници једнога портала и једне агенције нису стални дописници из Додиковог клозета, јер ко зна на какве би вијести свакодневно наилазили. Ако су два Додикова ножна прста вијест, а чини се да јесу, онда не смијем ни да мислим шта би приљежни аналитичари направили уколико би Додика мучила цријева.

Предсједник, рецимо, запати хелицобацтер; антиобиотска терапија учини своје, али Перо Симић заборави да Додику препише пробиотике за обнављање цријевне флоре и ето белаја! Због непажње једног савјетника извођачи новинарских радова морали би даноноћно да кете пред ћенифом. Јесте неугодно и можда јесте претјерано, али сјетите се она два ножна прста, па ћете видјети да није и немогуће…

Друго: синтагма „предсједник Додик“ подсјећа на ону далеко чувенију – „друг Тито“, а упоредна анализа би показала оно што би показала и готово сам сигуран да се сличне конструкције појављују искључиво у агресивно-плутократијско-ауторитативним друштвима. Први члан, дакле, представља фунцкију, други име, презиме или надимак. Тито је био друг, а Додик је предсједник, али методологија је иста: име треба увијек везати уз назив функције, јер се тако долази до поистовјећивања; умјесто „предсједник РС“ треба говорити „предсједник Додик“ и онда нико више неће вјеровати да је једно могуће без другога, да предсједник може да постоји без Додика.

Тоталитарна свијест се препознаје пажљивом анализом новинарског језика, поготово оног за чији су „прелом“ задужени поменути Симић, а можда понекад и доктор Ћеранић. Уосталом, „предсједник Додик“ је фамилијарнија форма, облик који би ускоро могао да се користи када некога позовете на славу.

Шалу на страну, а прст на чело (и то на жилу глупачу!) – овакав вид фамилијарног обраћања треба да поништи свијест о томе да предсједник може бити неко други и да истовремено нагласи да је овај који јесте аутохтоно божанство које је у центар Бањалуке стигло право са бакиначке петље.

Треће: каква, побогу, Додикова спирала издаје? За то је крив Слободан Попадић. Он је створио низ (низ – омиљена ријеч Анђелка Козомаре који је тврдио да је први у српскохрватској култури писао о Андрићевим мостовима и то на матурском) и тражио од осталих твитераша да га наставе: спирала издаје, базични интерес, фактички, тендециозно, пролонгирано, сервилно, подривање.

Прва синтагма у низу уједно је и најчешћа коју Додик испаљује, увјерен да она више него убједљиво доказује његов став о политици Савеза за промјене у Сарајеву. Они су се, према Додиковом језику, потурчили за вечеру код Бакира и то посну, а он је остао баштиник косовског завјета и први Србин међу Обилићима. Али, када је већ тако поставља се питање: зашто, забога, Додик није повриједио три прста? Једино ако није виц у томе да су му три – остала…

Извор: Српскацафе.цом

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

НИКОЛА

11.07.2016 19:29

Ма ја има ту несто кад предсјеника републике зову предсједник нису ту циста посла, у САДу предсјеника не зову предсједник.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

кица

12.07.2016 17:34

Народе ,,са све 3 стране --ПРОГЛЕДАЈ

Name

грађанин

11.07.2016 19:36

Шта има у томе лоше? Пресједник се играо са унуцима и повриједио ногу. Па шта има ту лоше да се коментарише. Није га лијепо видјети са штапом, али проћиће и то, па шта. Нека нама Додика, немамо бољег тренутно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

11.07.2016 20:49

Повриједио се као Роналдо у финалу.

Name

гоја бл

11.07.2016 22:15

То ти мислиш да нема бољег. Јадна мајко ја испраних мозгова

Name

X5

11.07.2016 19:40

Фуј, фуј, какав цланак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјестацко прављење култа лицности

11.07.2016 19:48

Тито је био друг, а Додик је предсједник, али методологија је иста: име треба увијек везати уз назив функције, јер се тако долази до поистовјећивања; умјесто „предсједник РС“ треба говорити „предсједник Додик“ и онда нико више неће вјеровати да је једно могуће без другога, да предсједник може да постоји без Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДејанСпасојевиц

11.07.2016 20:16

Поетски израз ти није лош, литерарно си добар али суштински ништа.Шта предлажеш?да додје неки издајник у мјесто баје, па не ваља ни то брате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКО СРПСКИ

11.07.2016 20:47

А ЈЕСТЕ ОВА СРПСКО СРПСКА ОСТРВЉЕНОСТ ПРЕШЛА СВЕ ГРАНИЦЕ. ЈАДАН СМО МИ НАРОД И ЈАДНА НАМ ЈЕ ДЕМОКРАТИЈА. СТВАРНО СМИЈЕШНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

11.07.2016 21:11

Колико прице око два прста. Нрма логике да је могао повредити прсте на косарци. То не некакав феномен, није сутирао камење и ногом закуцавао, па ударио ногом у таблу. А ста ви нецете напиаати и прицати само да се прица. Ни ово неводи ницему као и ова политика коју ова власт води. Истисте као власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре вупер

12.07.2016 05:34

Ма добио гихт .Поцела му се нога распадат па крије .Тако је ко једе превисе пријесно, масно и здере ракијесину.

Name

е

11.07.2016 21:44

Има РВИ у парку, штрајкује човјек, реко само да јавим док србујете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ким Леми

12.07.2016 00:07

Бас ми један такав треба! Да ми полира моје полуге од злата!

Name

ЕЕЕЕЕ

12.07.2016 00:10

Ко му је крив! Могао је бити дезертер и сверцер!

Name

да

11.07.2016 22:52

Сложио бих се са неким од претходних коментара који каже да момак има шлифа за текстове и да је начитан али без суштине кад погледамо има ли шта конкретније унутра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

12.07.2016 10:00

Од шуме дрво не видиш.

Name

крле

12.07.2016 11:49

Одличан текст. Момак има жицу да примијети глупости које се појављују у медијима и што је важније, без страха, да каже шта мисли о томе. Већина нас мисли као он, треба више оваквих текстова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луд и збуњен

12.07.2016 13:29

Питање свима: па зар се на ТВ и новинским снимцима не види да му је повриједјено ЛИЈЕВО стопало? Или је код нас увијек као у оном вицу: Ваљда цес вјеровати мојим ријецима, а не својим оцима? Руку на срце, управо се тако и понасамо све ове године, вјерујуци ономе сто нам се сервира...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми

12.07.2016 15:22

Кога брига .