Dakić: Dodikova spirala izdaje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prije nekoliko dana je igrao basket sa unucima i tokom dvokoraka i polaganja „na drugi obruč“ povrijedio je dva prsta desne noge. Dan ili dva nakon što je povrijediophalanges Dodik je, oslanjajući se na štaku, u Bratuncu rekao dvije rečenice o srpskim žrtvama ovoga kraja, tri rečenice o Srebrenici i komemoraciji u Potočarima i 27 rečenica o MMF-u i spirali izdaje. Prigodno, as always.

Republika Srpska 11.07.2016 | 21:13
Dakić: Dodikova spirala izdaje
Elektronske novine Andrićgrada Iskra konstatovale su da Dodik „svaki slobodan trenutak koristi da sa unucima provede što više vremena“, što je Džepina, minut kasnije, vjerno prenijela, od zareza do zareza i naprosto čovjeku dođe žao što slične vijesti i nimalo slična saopštenja ne prenosi na isti način, ali Srna boga ne moli. Njih dvoje su u zaključku donijeli i to da „povreda neće uticati na redovne aktivnosti predsjednika Dodika“. I gdje sad boči, što bi narod srpski pitali građani atinski?

Prvo: dobro je što saradnici jednoga portala i jedne agencije nisu stalni dopisnici iz Dodikovog klozeta, jer ko zna na kakve bi vijesti svakodnevno nailazili. Ako su dva Dodikova nožna prsta vijest, a čini se da jesu, onda ne smijem ni da mislim šta bi prilježni analitičari napravili ukoliko bi Dodika mučila crijeva.

Predsjednik, recimo, zapati helicobacter; antiobiotska terapija učini svoje, ali Pero Simić zaboravi da Dodiku prepiše probiotike za obnavljanje crijevne flore i eto belaja! Zbog nepažnje jednog savjetnika izvođači novinarskih radova morali bi danonoćno da kete pred ćenifom. Jeste neugodno i možda jeste pretjerano, ali sjetite se ona dva nožna prsta, pa ćete vidjeti da nije i nemoguće…

Drugo: sintagma „predsjednik Dodik“ podsjeća na onu daleko čuveniju – „drug Tito“, a uporedna analiza bi pokazala ono što bi pokazala i gotovo sam siguran da se slične konstrukcije pojavljuju isključivo u agresivno-plutokratijsko-autoritativnim društvima. Prvi član, dakle, predstavlja funckiju, drugi ime, prezime ili nadimak. Tito je bio drug, a Dodik je predsjednik, ali metodologija je ista: ime treba uvijek vezati uz naziv funkcije, jer se tako dolazi do poistovjećivanja; umjesto „predsjednik RS“ treba govoriti „predsjednik Dodik“ i onda niko više neće vjerovati da je jedno moguće bez drugoga, da predsjednik može da postoji bez Dodika.

Totalitarna svijest se prepoznaje pažljivom analizom novinarskog jezika, pogotovo onog za čiji su „prelom“ zaduženi pomenuti Simić, a možda ponekad i doktor Ćeranić. Uostalom, „predsjednik Dodik“ je familijarnija forma, oblik koji bi uskoro mogao da se koristi kada nekoga pozovete na slavu.

Šalu na stranu, a prst na čelo (i to na žilu glupaču!) – ovakav vid familijarnog obraćanja treba da poništi svijest o tome da predsjednik može biti neko drugi i da istovremeno naglasi da je ovaj koji jeste autohtono božanstvo koje je u centar Banjaluke stiglo pravo sa bakinačke petlje.

Treće: kakva, pobogu, Dodikova spirala izdaje? Za to je kriv Slobodan Popadić. On je stvorio niz (niz – omiljena riječ Anđelka Kozomare koji je tvrdio da je prvi u srpskohrvatskoj kulturi pisao o Andrićevim mostovima i to na maturskom) i tražio od ostalih tviteraša da ga nastave: spirala izdaje, bazični interes, faktički, tendeciozno, prolongirano, servilno, podrivanje.

Prva sintagma u nizu ujedno je i najčešća koju Dodik ispaljuje, uvjeren da ona više nego ubjedljivo dokazuje njegov stav o politici Saveza za promjene u Sarajevu. Oni su se, prema Dodikovom jeziku, poturčili za večeru kod Bakira i to posnu, a on je ostao baštinik kosovskog zavjeta i prvi Srbin među Obilićima. Ali, kada je već tako postavlja se pitanje: zašto, zaboga, Dodik nije povrijedio tri prsta? Jedino ako nije vic u tome da su mu tri – ostala…

Izvor: Srpskacafe.com

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

NIKOLA

11.07.2016 19:29

Ma ja ima tu nesto kad predsjenika republike zovu predsjednik nisu tu cista posla, u SADu predsjenika ne zovu predsjednik.....

ODGOVORITE
Name

kica

12.07.2016 17:34

Narode ,,sa sve 3 strane --PROGLEDAJ

Name

građanin

11.07.2016 19:36

Šta ima u tome loše? Presjednik se igrao sa unucima i povrijedio nogu. Pa šta ima tu loše da se komentariše. Nije ga lijepo vidjeti sa štapom, ali proćiće i to, pa šta. Neka nama Dodika, nemamo boljeg trenutno.

ODGOVORITE
Name

Leko

11.07.2016 20:49

Povrijedio se kao Ronaldo u finalu.

Name

goja bl

11.07.2016 22:15

To ti misliš da nema boljeg. Jadna majko ja ispranih mozgova

Name

X5

11.07.2016 19:40

Fuj, fuj, kakav clanak.

ODGOVORITE
Name

Vjestacko pravljenje kulta licnosti

11.07.2016 19:48

Tito je bio drug, a Dodik je predsjednik, ali metodologija je ista: ime treba uvijek vezati uz naziv funkcije, jer se tako dolazi do poistovjećivanja; umjesto „predsjednik RS“ treba govoriti „predsjednik Dodik“ i onda niko više neće vjerovati da je jedno moguće bez drugoga, da predsjednik može da postoji bez Dodika.

ODGOVORITE
Name

DejanSpasojevic

11.07.2016 20:16

Poetski izraz ti nije loš, literarno si dobar ali suštinski ništa.Šta predlažeš?da dodje neki izdajnik u mjesto baje, pa ne valja ni to brate.

ODGOVORITE
Name

СРПСКО СРПСКИ

11.07.2016 20:47

А ЈЕСТЕ ОВА СРПСКО СРПСКА ОСТРВЉЕНОСТ ПРЕШЛА СВЕ ГРАНИЦЕ. ЈАДАН СМО МИ НАРОД И ЈАДНА НАМ ЈЕ ДЕМОКРАТИЈА. СТВАРНО СМИЈЕШНО.

ODGOVORITE
Name

vuper

11.07.2016 21:11

Koliko price oko dva prsta. Nrma logike da je mogao povrediti prste na kosarci. To ne nekakav fenomen, nije sutirao kamenje i nogom zakucavao, pa udario nogom u tablu. A sta vi necete napiaati i pricati samo da se prica. Ni ovo nevodi nicemu kao i ova politika koju ova vlast vodi. Ististe kao vlast

ODGOVORITE
Name

re vuper

12.07.2016 05:34

Ma dobio giht .Pocela mu se noga raspadat pa krije .Tako je ko jede previse prijesno, masno i zdere rakijesinu.

Name

e

11.07.2016 21:44

Ima RVI u parku, štrajkuje čovjek, reko samo da javim dok srbujete

ODGOVORITE
Name

Kim Lemi

12.07.2016 00:07

Bas mi jedan takav treba! Da mi polira moje poluge od zlata!

Name

EEEEE

12.07.2016 00:10

Ko mu je kriv! Mogao je biti dezerter i svercer!

Name

da

11.07.2016 22:52

Složio bih se sa nekim od prethodnih komentara koji kaže da momak ima šlifa za tekstove i da je načitan ali bez suštine kad pogledamo ima li šta konkretnije unutra

ODGOVORITE
Name

Bojan Nišević

12.07.2016 10:00

Od šume drvo ne vidiš.

Name

krle

12.07.2016 11:49

Odličan tekst. Momak ima žicu da primijeti gluposti koje se pojavljuju u medijima i što je važnije, bez straha, da kaže šta misli o tome. Većina nas misli kao on, treba više ovakvih tekstova.

ODGOVORITE
Name

Lud i zbunjen

12.07.2016 13:29

Pitanje svima: pa zar se na TV i novinskim snimcima ne vidi da mu je povrijedjeno LIJEVO stopalo? Ili je kod nas uvijek kao u onom vicu: Valjda ces vjerovati mojim rijecima, a ne svojim ocima? Ruku na srce, upravo se tako i ponasamo sve ove godine, vjerujuci onome sto nam se servira...

ODGOVORITE
Name

mi

12.07.2016 15:22

Koga briga .