Нуланд: Разумијемо везу с Русијом

САД разумеју да Србија има традиционално чврсте везе са Русијом и не виде контрадикцију добрим односима и са Русијом и са САД, каже Викторија Нуланд.

Србија 11.07.2016 | 21:20
Нуланд: Разумијемо везу с Русијом
Помоћница америчког државног секретара Викторија Нуланд је после разговора са премијером Србије Александром Вучићем рекла да су САД поносне јер могу да имају Србију за партнера.

"Разумемо да Србија има дуготрајну сарадњу и да су њене везе с Русијом чврсте. Не видимо контрадикцију у томе да Србија има добре односе и са Русијом и са Сједињеним Државама. Никад не бисмо ни помислили да од партнера и савезника тражимо да бира страну", поручила је Нуланд.

Она је нагласила да ће САД "увек бити ту и подржавати Србију на њеном европском путу".

Такође је високо вредновала улогу коју, како је рекла, Србија има у региону, регионалним иницијативама и помирењу.

"Ценимо улогу коју Србија има у региону и уопште у помирењу у региону. Заговорници смо косовског и српског дијалога. Видимо да се дијалог Београда и Приштине се побољшава, то је процес који траје и трајаће", рекла је Нуланд.

Помоћница америчког државног секретара изјавила је и да САД сматрају веома важним и наставак дијалога Београда са Приштином.

САД су изузетно поносне што јој је Србија партнер, као и на то што наставља на путу демократских реформи, ка јачању владавине права, слободе медија и стварању повољног окружења за страна улагања.

Ово је трећа година у низу како током јула имамо интерагенцијску туру по Балкану, рекла је Нуланд, констатујући да се Београд увек нађе на тој рути када се обилазе земље Балкана.

"Поготово је ове године посета правовремена, јер су били избори и честитамо премијеру на новом мандату. Драго ми је што можемо да разговарамо куда се Србија креће даље", рекла је Нуланд.

Она се сагласила са премијером Србије Александром Вучићем да између две државе постоји заједнички интерес да се оснаже и поспеше трговинска размена и америчке инвестиције.

“Већина инвестиција је у порасту, али желимо да буде још више и боље, и на томе сви радимо", рекла је Нуланд.

Она је премијеру Србије захвалила и у име председника САД Барака Обаме на одлуци да Србија помогне да се релоцирају два некадашња затвореника из америчког војног затвора Гвантанамо Беј, и што се тиме, како је рекла, придружила осталим европским земљама које помажу да се та казнена установа затвори.

"Захваљујем Србији и премијеру у име председника САД Барака Обаме зато што су помогли у релоцирању два заробљеника из Гвантанама и тако нам помогли, као још неколико земаља, у напорима и жељи да затворимо Гвантанамо", рекла је Нуланд у Београд на заједничкој конференцији с премијером Вучићем.

Америчке власти раније су саопштиле да су два притвореника из америчког војног затвора Гвантанамо на Куби пребачена Србију.

Један Јеменац и један Таџикистанац који су више од 10 година провели у затвору у Гванатанаму, су послати у Србију.

Пребацивање притвореника из Гвантанама које је данас саопштено, долази у јеку напора владе америчког председника Барака Обаме да смањи број заточеника у војној бази на Куби.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

вупер

11.07.2016 21:26

Само глупаци узимају невине људе и навлаце бес угњетаваног народа. Ста Вуциц има са Гвантанамом

ОДГОВОРИТЕ