Nuland: Razumijemo vezu s Rusijom

SAD razumeju da Srbija ima tradicionalno čvrste veze sa Rusijom i ne vide kontradikciju dobrim odnosima i sa Rusijom i sa SAD, kaže Viktorija Nuland.

Srbija 11.07.2016 | 21:20
Nuland: Razumijemo vezu s Rusijom
Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland je posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da su SAD ponosne jer mogu da imaju Srbiju za partnera.

"Razumemo da Srbija ima dugotrajnu saradnju i da su njene veze s Rusijom čvrste. Ne vidimo kontradikciju u tome da Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Sjedinjenim Državama. Nikad ne bismo ni pomislili da od partnera i saveznika tražimo da bira stranu", poručila je Nuland.

Ona je naglasila da će SAD "uvek biti tu i podržavati Srbiju na njenom evropskom putu".

Takođe je visoko vrednovala ulogu koju, kako je rekla, Srbija ima u regionu, regionalnim inicijativama i pomirenju.

"Cenimo ulogu koju Srbija ima u regionu i uopšte u pomirenju u regionu. Zagovornici smo kosovskog i srpskog dijaloga. Vidimo da se dijalog Beograda i Prištine se poboljšava, to je proces koji traje i trajaće", rekla je Nuland.

Pomoćnica američkog državnog sekretara izjavila je i da SAD smatraju veoma važnim i nastavak dijaloga Beograda sa Prištinom.

SAD su izuzetno ponosne što joj je Srbija partner, kao i na to što nastavlja na putu demokratskih reformi, ka jačanju vladavine prava, slobode medija i stvaranju povoljnog okruženja za strana ulaganja.

Ovo je treća godina u nizu kako tokom jula imamo interagencijsku turu po Balkanu, rekla je Nuland, konstatujući da se Beograd uvek nađe na toj ruti kada se obilaze zemlje Balkana.

"Pogotovo je ove godine poseta pravovremena, jer su bili izbori i čestitamo premijeru na novom mandatu. Drago mi je što možemo da razgovaramo kuda se Srbija kreće dalje", rekla je Nuland.

Ona se saglasila sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da između dve države postoji zajednički interes da se osnaže i pospeše trgovinska razmena i američke investicije.

“Većina investicija je u porastu, ali želimo da bude još više i bolje, i na tome svi radimo", rekla je Nuland.

Ona je premijeru Srbije zahvalila i u ime predsednika SAD Baraka Obame na odluci da Srbija pomogne da se relociraju dva nekadašnja zatvorenika iz američkog vojnog zatvora Gvantanamo Bej, i što se time, kako je rekla, pridružila ostalim evropskim zemljama koje pomažu da se ta kaznena ustanova zatvori.

"Zahvaljujem Srbiji i premijeru u ime predsednika SAD Baraka Obame zato što su pomogli u relociranju dva zarobljenika iz Gvantanama i tako nam pomogli, kao još nekoliko zemalja, u naporima i želji da zatvorimo Gvantanamo", rekla je Nuland u Beograd na zajedničkoj konferenciji s premijerom Vučićem.

Američke vlasti ranije su saopštile da su dva pritvorenika iz američkog vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi prebačena Srbiju.

Jedan Jemenac i jedan Tadžikistanac koji su više od 10 godina proveli u zatvoru u Gvanatanamu, su poslati u Srbiju.

Prebacivanje pritvorenika iz Gvantanama koje je danas saopšteno, dolazi u jeku napora vlade američkog predsednika Baraka Obame da smanji broj zatočenika u vojnoj bazi na Kubi.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vuper

11.07.2016 21:26

Samo glupaci uzimaju nevine ljude i navlace bes ugnjetavanog naroda. Sta Vucic ima sa Gvantanamom

ODGOVORITE