Хрватски расисти вријеђали "црнчугу"!

Расистички испад када су непознати мушкарци црнцу у Шибенику поручили да је „црнчуга“ изазвао је велику буру у том граду на обали Јадрана.

Регион 11.07.2016 | 19:20
Хрватски расисти вријеђали "црнчугу"!
Како преносе хрватски медији инцидент се догодио у недељу око 19 часова када је А. К, дечко девојке из Шибеника отишао до пекаре да купи хлеб.

Тројица мушкараца из аутомобила шибенских регистрација назвала су га потом „црнчугом“, а онда му поручили да су они нацисти, пише ШибеникИН.

„Момка су ми зауставила тројица у двадесетим годинама док је сам ишао до пекаре на Балдекину. Прво су му из аута добацили да је црнчуга и онда се зауставили, вратили аутом назад према њему и рекли му да су они нацисти. Све то рекли су му на течном хрватском, јер наравно да не знају енглески. Било је још претњи, али он није разумео што су му рекли“, наводи девојка нападнутог момка.

Он је, како се наводи, до пре неколико година играо кошарку у Хрватској. Хтела је, каже, звати полицију, али дечко ју је спречио јер не жели даље проблеме.

„Ово је срамота. Мене је страх да он, човек од 30 година иде сада сам по граду. Било је још тога, прексиноћ се групица малих хулигана у Кауфланду ругала на наш рачун, али сам успела запричати дечка да не схвати да говоре о нама“, каже девојка.

Осим тога, наводи и да су згрожени свакодневним увредама које примају на рачун његове боје коже.

„Тужна сам јер је то мој град, али ме је баш срам. Људи су ужасни. Док је играо у Хрватској мислила сам да у спорту нису свесни расизма, него га чисто користе да би нашли неку увреду за играче друге екипе, али ово док је сам на улици није ништа друго него говор мржње“, закључује она.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

#

11.07.2016 17:55

Ко чачка мечку, обично је и ишчачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

11.07.2016 21:22

Када хрватски хулигани нападају због црне боје козе твога "децка" ти се љутис и протестујес јер си лицно увредјена, али када твоји суградјани нападају твоје сусједе СРБе тада цутис као заливена! ДВА мјерила ас исту ствар и проблем немогу да постоје!

Name

Није јој лако

11.07.2016 23:32

Ја у ЕУ дајем гаранције за Црнце да нису лопови. Треба им то од неког Бијела. Да кажем искрено све се на том завршава те не нам како је то са живиш с неким. Расизам је свугдје присутан. Што се тиче Срба, они имају потресну и сторија у РХ јер Хрвати нису никад били приморани да признају геноцид и да је Човјек умро у цркви у Глина од Хрватске и Хилме Берберовица.

ОДГОВОРИТЕ