Португал на ЕП: Од Жордаових до Роналдових суза...!

Португалци су на ЕУРО 2016 стигли до прве титуле првака Европе. Ово је хронологија њихових промашених прилика која је претходила успеху у Француској...

Фудбал 12.07.2016 | 14:00
Португал на ЕП: Од Жордаових до Роналдових суза...!
Португал је дуго сањао сањао титулу првака Европе. На корак од успеха били су још 1984. када су у полуфиналу изгубили од Француске, иста судбина задесила их је и 2000. године, 2004. плакали су код куће у финалу, али су сада коначно испунили сан.

У финалу ЕУРО у Паризу у продужецима су савладали Француску (1:0) и освојили први трофеј Старог континента.

Ово је хронологија наступа Португала на Европским шампионатима

Како је било те 1984... Полуфинале у Марсеју. Луда утакмица, 3:2 за Француску, захваљујући двоструком неочекиваном стрелцу, халфу Жан-Франсоа Домергу.

"Прво, то је било полуфинале ЕП и незабораван дан за мене, посебан датум, мој рођендан, а двапут сам постигао гол тог дана", присетио се недавно Домерг у разговору за АФП.

Претходно је Жордао био двоструки стрелац за Португал. Последњи гол Француске је потписао јунак – Мишел Платини. И он се сећа те чувене утакмице.

"И сада као да сам тамо, пас Жана Тигане долази пред ноге: Шта сад да радим? То траје читаву вечност, а онда радост 60.000 гледалаца у Марсеју. Експлозија, то је дивно. А после треба да играш још и финале".

Португалци су били фрустрирани. Били су на корак до финала.

Године 2000. Португал Жоаа Пинта, Нуња Гомеша и Луиса Фигоа је био пун обећања. Тим је стигао до полуфинала пошто је победио боље од себе - Енглеску, Румунију и посебно Немачку, након хет-трика Серхиа Консеикаа (3:0). Али, пошто је победио Турску у четвртфиналу (2:0), тим који је водио Умберто Коељо пао је на "тврдо" - Француска, светски првак.

Утакмица је била фантастичан дуел између два златна мајстора - Фигоа и Зидана. Иако су Португалци водили игру, Француска се квалификовала захваљујући златном голу у продужецима, после пенала који су жучно оспоравали Португалци. Бек Абел Ксавиер сматрао је да је прекшај играња руком "фиктиван".

И четири године касније, 2004. фаворити као домаћини, Португалци су били разочарани - Грчка ће два пута победити тим домаћина који открива генија у својим редовима, младог (19) Кристијана Роналда.

Грци су направили изненађење победивши у првој утакмици. И што је још горе, побеђују и у завршној (1:0). Разочарање је било велико за тим који је претходно доминирао над главним ривалима као што су Енглеска, Русија и Холандија. Роналдо пуца - његове сузе ће потрести целу земљу.

Португалци су и 2008. прошли прву фазу, али су елиминисани у четвртфиналу, од Немачке (3:2).

Португал је стигао до полуфинала и 2012, трећи пут на последње четири Европска првенства, није поклекао пред Шпанијом, актуелним европским и светским прваком, све до пенала после нерешеног исхода (0:0).

"Селекао" се поклонио са 4:2 пред будућим прваком Европе тек пошто су Мутињо и Алвеш пропустили да постигну поготке. Роналдо, последњи стрелац, није ни имао времена да окуша срећу, јер је Португал елиминисан пре но што је он дошао на ред.

Утеха: Португал ће бити једини тим који није изгубио од Шпаније у регуларном времену. Роналдо и Пепе били су изабрани у најбољи тим турнира.

Четири године касније, ЦР7 и Пепе су још кадрови "Селекаа". Кристијано Роналдо је до полуфинала изједначио рекорд Мишела Платинија., а онда је ту и завршио првенство, јер је у сузама напустио финале против Француске после само 25 минута на терену. Повредио је лево колено после дуела са Димитријем Пајеом. Однели су га на носилима, али је он све време тим на ивици терена, као тренер. И када је Уго Лорис пао на крају пре снажним ударцем којим је крунисана велика победа, Роналдо је поново плакао. Овога пута од среће. Испунио је своју мисију - Португал је освојио своју прву велику титулу.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар