Portugal na EP: Od Žordaovih do Ronaldovih suza...!

Portugalci su na EURO 2016 stigli do prve titule prvaka Evrope. Ovo je hronologija njihovih promašenih prilika koja je prethodila uspehu u Francuskoj...

Fudbal 12.07.2016 | 14:00
Portugal na EP: Od Žordaovih do Ronaldovih suza...!
Portugal je dugo sanjao sanjao titulu prvaka Evrope. Na korak od uspeha bili su još 1984. kada su u polufinalu izgubili od Francuske, ista sudbina zadesila ih je i 2000. godine, 2004. plakali su kod kuće u finalu, ali su sada konačno ispunili san.

U finalu EURO u Parizu u produžecima su savladali Francusku (1:0) i osvojili prvi trofej Starog kontinenta.

Ovo je hronologija nastupa Portugala na Evropskim šampionatima

Kako je bilo te 1984... Polufinale u Marseju. Luda utakmica, 3:2 za Francusku, zahvaljujući dvostrukom neočekivanom strelcu, halfu Žan-Fransoa Domergu.

"Prvo, to je bilo polufinale EP i nezaboravan dan za mene, poseban datum, moj rođendan, a dvaput sam postigao gol tog dana", prisetio se nedavno Domerg u razgovoru za AFP.

Prethodno je Žordao bio dvostruki strelac za Portugal. Poslednji gol Francuske je potpisao junak – Mišel Platini. I on se seća te čuvene utakmice.

"I sada kao da sam tamo, pas Žana Tigane dolazi pred noge: Šta sad da radim? To traje čitavu večnost, a onda radost 60.000 gledalaca u Marseju. Eksplozija, to je divno. A posle treba da igraš još i finale".

Portugalci su bili frustrirani. Bili su na korak do finala.

Godine 2000. Portugal Žoaa Pinta, Nunja Gomeša i Luisa Figoa je bio pun obećanja. Tim je stigao do polufinala pošto je pobedio bolje od sebe - Englesku, Rumuniju i posebno Nemačku, nakon het-trika Serhia Konseikaa (3:0). Ali, pošto je pobedio Tursku u četvrtfinalu (2:0), tim koji je vodio Umberto Koeljo pao je na "tvrdo" - Francuska, svetski prvak.

Utakmica je bila fantastičan duel između dva zlatna majstora - Figoa i Zidana. Iako su Portugalci vodili igru, Francuska se kvalifikovala zahvaljujući zlatnom golu u produžecima, posle penala koji su žučno osporavali Portugalci. Bek Abel Ksavier smatrao je da je prekšaj igranja rukom "fiktivan".

I četiri godine kasnije, 2004. favoriti kao domaćini, Portugalci su bili razočarani - Grčka će dva puta pobediti tim domaćina koji otkriva genija u svojim redovima, mladog (19) Kristijana Ronalda.

Grci su napravili iznenađenje pobedivši u prvoj utakmici. I što je još gore, pobeđuju i u završnoj (1:0). Razočaranje je bilo veliko za tim koji je prethodno dominirao nad glavnim rivalima kao što su Engleska, Rusija i Holandija. Ronaldo puca - njegove suze će potresti celu zemlju.

Portugalci su i 2008. prošli prvu fazu, ali su eliminisani u četvrtfinalu, od Nemačke (3:2).

Portugal je stigao do polufinala i 2012, treći put na poslednje četiri Evropska prvenstva, nije poklekao pred Španijom, aktuelnim evropskim i svetskim prvakom, sve do penala posle nerešenog ishoda (0:0).

"Selekao" se poklonio sa 4:2 pred budućim prvakom Evrope tek pošto su Mutinjo i Alveš propustili da postignu pogotke. Ronaldo, poslednji strelac, nije ni imao vremena da okuša sreću, jer je Portugal eliminisan pre no što je on došao na red.

Uteha: Portugal će biti jedini tim koji nije izgubio od Španije u regularnom vremenu. Ronaldo i Pepe bili su izabrani u najbolji tim turnira.

Četiri godine kasnije, CR7 i Pepe su još kadrovi "Selekaa". Kristijano Ronaldo je do polufinala izjednačio rekord Mišela Platinija., a onda je tu i završio prvenstvo, jer je u suzama napustio finale protiv Francuske posle samo 25 minuta na terenu. Povredio je levo koleno posle duela sa Dimitrijem Pajeom. Odneli su ga na nosilima, ali je on sve vreme tim na ivici terena, kao trener. I kada je Ugo Loris pao na kraju pre snažnim udarcem kojim je krunisana velika pobeda, Ronaldo je ponovo plakao. Ovoga puta od sreće. Ispunio je svoju misiju - Portugal je osvojio svoju prvu veliku titulu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar