Анализа: Јунак, херој! Едер - на "менаџеру" играч за Звезду и Партизан!

У озбиљан фудбал ушао је 2012. Први велики трансфер остварио са 28 година и био препродат после шест месеци. У игру ушао у наставку. Променио историју фудбала...

Фудбал 11.07.2016 | 21:00
Анализа: Јунак, херој! Едер - на "менаџеру" играч за Звезду и Партизан!
Човек који је до пре четири године играо на полу-професионалном нивоу, који је први трансфер у иностранство остварио у 28. години и био "препродат" после само шест месеци, играч којег је мало ко очекивао на терену с обзиром на то да је ушао уместо везисте (свака част Сантошу на томе), центарфор који на 18 утакмица за Свонси јесенас није погодио мрежу, фудбалер ког у "фудбал менаџеру" можете лако довести у Звезду и Партизан...

...он је решио финале Европског првенства у фудбалу између Француске и Португала.

Ударац Едера у 109. минуту драматичне утакмице на "Стаде де Франце" дворцу у предграђу Париза прогласио је Португал за шампиона Европе, први пут у историји, а њега самог за – можемо слободно рећи једног од најважнијих фудбалера ове иначе фудбалске земље.

То је живот. То је судбина.

Едер је траву "Стадиона Француска" згазио тек у 79. минуту, када је Сантош осетио да се нервоза увлачи међу Французе и да ће, како време буде одмицало, страх и умор код њих бити све јачи.

Све што је чуо у том моменту је хук с трибина, али мало пре тога јасно је могао да чује...

"Едер, даћеш гол. То ми је рекао", испричао је јунак меча, уз наравно непрелазног Пепеа и маестралног голмана Руија Патрисија, Едер.

"Да, рекао ми је да ћу дати победоносни гол. Не само он, сви саиграчи су ми то рекли када је дошао тренутак да заиграм".

Иако Роналдо многима делује као ужасан саиграч, себичан, саможив и жељан славе, његови другови из репрезентације говоре све супротно.

"Дао ми је снагу и позитивну енергију. А тај гол је заиста био важан. Много тимског рада и труда уложено је да би се он догодио. Радили смо јако од првог минута Европског првенства, били смо спектакуларни, као тим. Људи у Португалу су ово заслужили", додао је Едер и реално проценио следеће:

"Можда нисмо били најбољи тим у техничком смислу, можда нисмо имали највећи број звезда, али смо радили једни за друге. Од када је тренер Сантош дошао, осетило се да верује у ову групу играча, да можемо ово да остваримо. Сећам се да је на почетку квалификација рекао само две ствари – први циљ је да се квалификујемо, а други да га остваримо. И ми смо му поверовали".

Едера је прошле године Свонси платио Браги 6,5 милиона евра, потом позајмио Лилу у чијем је дресу дао шест голова на 13 мечева овог пролећа, тако да је француски клуб одлучио да га откупи од Велшана за 4,5 милиона евра.

Тако он сада зарађује и живи у земљи којој је нанео један од најболнијих, ако не и најболнији фудбалски пораз у њеној историји.

Да довршимо причу о његовом фудбалском путу. Он сада има 28 година, а пре четири године је стигао у Брагу, без обештећења, пре које је наступао за нижеразредне клубове у Португалу чија је имена тешко и изговорити.

Никад не реци никад!

И никад не потцени никога.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар