Analiza: Junak, heroj! Eder - na "menadžeru" igrač za Zvezdu i Partizan!

U ozbiljan fudbal ušao je 2012. Prvi veliki transfer ostvario sa 28 godina i bio preprodat posle šest meseci. U igru ušao u nastavku. Promenio istoriju fudbala...

Fudbal 11.07.2016 | 21:00
Analiza: Junak, heroj! Eder - na "menadžeru" igrač za Zvezdu i Partizan!
Čovek koji je do pre četiri godine igrao na polu-profesionalnom nivou, koji je prvi transfer u inostranstvo ostvario u 28. godini i bio "preprodat" posle samo šest meseci, igrač kojeg je malo ko očekivao na terenu s obzirom na to da je ušao umesto veziste (svaka čast Santošu na tome), centarfor koji na 18 utakmica za Svonsi jesenas nije pogodio mrežu, fudbaler kog u "fudbal menadžeru" možete lako dovesti u Zvezdu i Partizan...

...on je rešio finale Evropskog prvenstva u fudbalu između Francuske i Portugala.

Udarac Edera u 109. minutu dramatične utakmice na "Stade de France" dvorcu u predgrađu Pariza proglasio je Portugal za šampiona Evrope, prvi put u istoriji, a njega samog za – možemo slobodno reći jednog od najvažnijih fudbalera ove inače fudbalske zemlje.

To je život. To je sudbina.

Eder je travu "Stadiona Francuska" zgazio tek u 79. minutu, kada je Santoš osetio da se nervoza uvlači među Francuze i da će, kako vreme bude odmicalo, strah i umor kod njih biti sve jači.

Sve što je čuo u tom momentu je huk s tribina, ali malo pre toga jasno je mogao da čuje...

"Eder, daćeš gol. To mi je rekao", ispričao je junak meča, uz naravno neprelaznog Pepea i maestralnog golmana Ruija Patrisija, Eder.

"Da, rekao mi je da ću dati pobedonosni gol. Ne samo on, svi saigrači su mi to rekli kada je došao trenutak da zaigram".

Iako Ronaldo mnogima deluje kao užasan saigrač, sebičan, samoživ i željan slave, njegovi drugovi iz reprezentacije govore sve suprotno.

"Dao mi je snagu i pozitivnu energiju. A taj gol je zaista bio važan. Mnogo timskog rada i truda uloženo je da bi se on dogodio. Radili smo jako od prvog minuta Evropskog prvenstva, bili smo spektakularni, kao tim. Ljudi u Portugalu su ovo zaslužili", dodao je Eder i realno procenio sledeće:

"Možda nismo bili najbolji tim u tehničkom smislu, možda nismo imali najveći broj zvezda, ali smo radili jedni za druge. Od kada je trener Santoš došao, osetilo se da veruje u ovu grupu igrača, da možemo ovo da ostvarimo. Sećam se da je na početku kvalifikacija rekao samo dve stvari – prvi cilj je da se kvalifikujemo, a drugi da ga ostvarimo. I mi smo mu poverovali".

Edera je prošle godine Svonsi platio Bragi 6,5 miliona evra, potom pozajmio Lilu u čijem je dresu dao šest golova na 13 mečeva ovog proleća, tako da je francuski klub odlučio da ga otkupi od Velšana za 4,5 miliona evra.

Tako on sada zarađuje i živi u zemlji kojoj je naneo jedan od najbolnijih, ako ne i najbolniji fudbalski poraz u njenoj istoriji.

Da dovršimo priču o njegovom fudbalskom putu. On sada ima 28 godina, a pre četiri godine je stigao u Bragu, bez obeštećenja, pre koje je nastupao za nižerazredne klubove u Portugalu čija je imena teško i izgovoriti.

Nikad ne reci nikad!

I nikad ne potceni nikoga.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar