Легендарни Кип слободе нас обмањује већ 131 годину?

Деведесет метара изнад луке у Њујорку уздиже се поносно Статуа слободе, чувена туристичка атракција коју годишње посети 4,3 милиона људи.

Занимљивости 11.07.2016 | 15:56
Легендарни Кип слободе нас обмањује већ 131 годину?
Ипак, нова контроверзна теорија указује на то да би чувена Дама Слобода (Ладy Либертy) заправо могла да буде – мушкарац.

Елизабет Мичел, ауторка књиге ‘Либертy’с Торцх: Тхе Греат Адвентуре то Буилд тхе Статуе оф Либертy’ верује да је као инспирација за лице популарне статуе послужило лице вајаревог болесног брата, пише Лонелy Планет.

У документарцу који је прошле недеље приказан на каналу Дискавери, ауторка је одбацила уобичајене претпоставке – да је француски вајар Фредерик Огист Бартолди засновао своју креацију на лику своје мајке. Мичел верује да је Бартолди кипу пре подарио лице својег брата, поред чије је постеље често проводио сате.

“Када погледам фотографију његовог брата, структура његовог лица и лица статуе делују ми идентично. Равне обрве, пуне усне, истакнут нос и на неки начин забринут поглед”, објаснила је Мичел.

Б 92
фото:интернет


 

Фото: Суе Wатерс / ЦЦ БY 2.0 / Флицкр.цом

Ипак, поједини припадници научне јавности одбацили су ове наводе уз образложење да је господин Бартолди инспирацију налазио у делима класичне уметности.

Кип слободе Француска је даровала Сједињеним Америчким Државама као симбол њиховог међусобног пријатељства, славећи слободу.

Статуа на глави носи круну, у високо уздигнутој руци бакљу а у другој руци таблу. На њеној нози се може видети раскидани ланац који указује на то да је дама била поробљена. Претпоставља се да је у питању Либертас, грчка богиња слободе.

Споменик је ове године прославио 131. рођендан.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Елла

11.07.2016 18:42

Знала сам да је трандза

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

12.07.2016 04:00

Кип (не)слободе !

ОДГОВОРИТЕ