Legendarni Kip slobode nas obmanjuje već 131 godinu?

Devedeset metara iznad luke u Njujorku uzdiže se ponosno Statua slobode, čuvena turistička atrakcija koju godišnje poseti 4,3 miliona ljudi.

Zanimljivosti 11.07.2016 | 15:56
Legendarni Kip slobode nas obmanjuje već 131 godinu?
Ipak, nova kontroverzna teorija ukazuje na to da bi čuvena Dama Sloboda (Lady Liberty) zapravo mogla da bude – muškarac.

Elizabet Mičel, autorka knjige ‘Liberty’s Torch: The Great Adventure to Build the Statue of Liberty’ veruje da je kao inspiracija za lice popularne statue poslužilo lice vajarevog bolesnog brata, piše Lonely Planet.

U dokumentarcu koji je prošle nedelje prikazan na kanalu Diskaveri, autorka je odbacila uobičajene pretpostavke – da je francuski vajar Frederik Ogist Bartoldi zasnovao svoju kreaciju na liku svoje majke. Mičel veruje da je Bartoldi kipu pre podario lice svojeg brata, pored čije je postelje često provodio sate.

“Kada pogledam fotografiju njegovog brata, struktura njegovog lica i lica statue deluju mi identično. Ravne obrve, pune usne, istaknut nos i na neki način zabrinut pogled”, objasnila je Mičel.

B 92
foto:internet


 

Foto: Sue Waters / CC BY 2.0 / Flickr.com

Ipak, pojedini pripadnici naučne javnosti odbacili su ove navode uz obrazloženje da je gospodin Bartoldi inspiraciju nalazio u delima klasične umetnosti.

Kip slobode Francuska je darovala Sjedinjenim Američkim Državama kao simbol njihovog međusobnog prijateljstva, slaveći slobodu.

Statua na glavi nosi krunu, u visoko uzdignutoj ruci baklju a u drugoj ruci tablu. Na njenoj nozi se može videti raskidani lanac koji ukazuje na to da je dama bila porobljena. Pretpostavlja se da je u pitanju Libertas, grčka boginja slobode.

Spomenik je ove godine proslavio 131. rođendan.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ella

11.07.2016 18:42

Znala sam da je trandza

ODGOVORITE
Name

istina

12.07.2016 04:00

Kip (ne)slobode !

ODGOVORITE