САД: Дјевојка постала симбол протеста

Фотографија која приказује девојку у хаљини како стоји мирно док је хапсе тешко наоружани полицајци, обишла је свет, а млада жена је постала симбол протеста у САД.
 
 

Свијет 11.07.2016 | 15:30
САД: Дјевојка постала симбол протеста
Како открива “Даилy маил”, на фотографијама се налази Ајшаја Еванс (28) болничарка и мајка петогодишњег дечака која живи у Њујорку. Она је у суботу ухапшена у Батон Ружу на свом првом протесту против полицијске бруталности над Афроамериканцима.

На фотографији се види како ка њој јуре двојица полицајаца а она стоји прекрштених руку и не отима се док је хапсе.

Њена пријатељица Наташа Хејнс је рекла како је Евансова путовала из Њујорка у Луизијану како би протестовала због недавних убистава ненаоружаних људи, јер жели бољу будућност за свог сина.

“Она има дивно срце и мирољубива је. Знам је већ 20 година, била је моја деверуша, ја сам кума њеном сину”, рекла је Наташа Хејнс.

Она је рекла да је протест био миран, али је полиција ипак покушала да демонстранте погура што даље од зграде полиције.

Тада су ухапсили више од 100 демонстраната, међу којима и Евансову.

Евансова је пријатељици рекла да је хапшење било грубо, али да су се у станици полицајци лепо опходили према демонстрантима.

Задржали су је преко ноћи, а пустили на слободу у недељу. Она је, као и већина ухапшених, оптужена због ометања саобраћаја на аутопуту.

У градовима широм САД већ данима трају протести изазвани смрћу Алтона Стрелинга кога је убила полиција у Батон Ружу и Филанда Кастилеа који је страдао на аутопуту у Сент Полу, након што је полицајац у њега пуцао четири пута.

Истовремено трају и напади на полицајце, а најсмртоноснији је био онај у Далас када је Мајка Гзавије Џонсон снајпером убио петоро полицајаца.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар