SAD: Djevojka postala simbol protesta

Fotografija koja prikazuje devojku u haljini kako stoji mirno dok je hapse teško naoružani policajci, obišla je svet, a mlada žena je postala simbol protesta u SAD.
 
 

Svijet 11.07.2016 | 15:30
SAD: Djevojka postala simbol protesta
Kako otkriva “Daily mail”, na fotografijama se nalazi Ajšaja Evans (28) bolničarka i majka petogodišnjeg dečaka koja živi u Njujorku. Ona je u subotu uhapšena u Baton Ružu na svom prvom protestu protiv policijske brutalnosti nad Afroamerikancima.

Na fotografiji se vidi kako ka njoj jure dvojica policajaca a ona stoji prekrštenih ruku i ne otima se dok je hapse.

Njena prijateljica Nataša Hejns je rekla kako je Evansova putovala iz Njujorka u Luizijanu kako bi protestovala zbog nedavnih ubistava nenaoružanih ljudi, jer želi bolju budućnost za svog sina.

“Ona ima divno srce i miroljubiva je. Znam je već 20 godina, bila je moja deveruša, ja sam kuma njenom sinu”, rekla je Nataša Hejns.

Ona je rekla da je protest bio miran, ali je policija ipak pokušala da demonstrante pogura što dalje od zgrade policije.

Tada su uhapsili više od 100 demonstranata, među kojima i Evansovu.

Evansova je prijateljici rekla da je hapšenje bilo grubo, ali da su se u stanici policajci lepo ophodili prema demonstrantima.

Zadržali su je preko noći, a pustili na slobodu u nedelju. Ona je, kao i većina uhapšenih, optužena zbog ometanja saobraćaja na autoputu.

U gradovima širom SAD već danima traju protesti izazvani smrću Altona Strelinga koga je ubila policija u Baton Ružu i Filanda Kastilea koji je stradao na autoputu u Sent Polu, nakon što je policajac u njega pucao četiri puta.

Istovremeno traju i napadi na policajce, a najsmrtonosniji je bio onaj u Dalas kada je Majka Gzavije Džonson snajperom ubio petoro policajaca.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar