Заточеник из логора "Гвантанаму": Тужио БиХ због преваре

Египћанин Тарек ел Савах који је провео 14 година у америчком логору "Гвантанаму", а враћен у БиХ америчким војним авионом 20. јануара ове године, каже да су га они који су договарали његов повратак у БиХ практично преварили, јер је по доласку опет отишао иза решетака, овога пута имиграционог центра БиХ, а потом пуштен, али тако да може да се креће само на подручју Кантона Сарајево Федерације БиХ.

Србија 11.07.2016 | 12:10
Заточеник из логора "Гвантанаму": Тужио БиХ због преваре
Тарек наглашава да "никаква његова кривица никад није доказана и је практично као невин човек у ситуацији да га издржава његова двадесетогодишња кћерка Сарах, која је остала без оца када је имала мање од пет година".

"Мој саборац из Гвантанаму који је кад и ја депортован у Црну Гору, нема никаква ограничења, већ живи као слободан човек", прича Савах. "А ја немам ни докумнта, ни услове за живот, ни слободу. На шта то личи? О мојој испоруци БиХ договарано је на највишем нивоу држава БиХ и САД. Са босанске стране договарали су се министри безбедности и спољних послова и директор Имиграционог центра БиХ. Договор је био да будем слободан човек и да имам услове за живот као сваки нормалан човек и као неко ко је, ни крив ни дужан. био роб 15 година, од чега годину у Авганистану и 14 година на Гвантанаму."

Савах каже да вуче пажљиве и промишљење потезе и да ништа не чини без свог адвоката Душана Томића. Некима је, каже, чудно, а некима смета што је хришћанина узео за правног заступника, "али он на то не даје ни пет пара". "Тужили смо државу БиХ, која ми је ускратила основна људска права", наставља наш саговорник. "БиХ ми је одузела држављанство 2007. године, које сам легално добио као неко ко је од 1993. године био припадник Армије БиХ, званично, наравно. То је учињено под притиском споља, а нисам чуо да су притисци исто што и аргументи, закони и прописи... На суд ћемо, поред осталих, да позовемо министре безбедности и спољних послова БиХ, директора Имиграционог центра БиХ, америчку амбасадорку у Сарајеву, а што да не и председника Барака Обаму."

Тарек ел Савах се спрема, како каже, као и његов адвокат Душан Томић да на Суду БиХ баш "развеже језик". Изнеће сва имена команданата логора Гвантанаму за време док је био у њему, "као и имена стражара и иследника, боље речено, мучитеља." Жели да се зна истина, "на што има пуно право као неко ко је прошао пакао без икакве доказане кривице".

"Да ли после свега, треба да будем роб у Сарајеву, да будем докрајчен", пита се наш саговорник. "Евидентно је да прво тражим основна људска права, а не одштету као неко ко је, ни крив ни дужан, провео толике године у логору. Знам да говоре да сам опасан човек. Прво ме је то погађало, а сада ми је истовремено и тужно и ружно. Некад се нашалим са мојим адвокатом Душаном Томићем, да је он опасан адвокат и да је ово тим опасног човека и опасног адвоката. Одвраћали су ме неки од Томића, истичићи у старту да ће све бити у реду ако њега изузмем. То ме је још више везало за њега. Шарене лаже, како ви кажете на овим просторима, је нешто што препознајем из авиона. Истина је да сам на сарајевски аеродром допремљен само у папучама и да бих и даље био и го и бос да није моје кћерке, којој су узели оца кад јој је био најпотребнији, а вратили јој га без икаквих права и правде."

БН телевизија (В. М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драга Сарах

11.07.2016 10:44

Ја сам се потписивала на она фрее-муслим писма која су у ручицама Ерику Холдеру. Од тога свега држава Бих је под водила моју маму којој је висе од 80. Прислушкивати јој телефон и грешком погрешно прикопцали па сам из Шведске разговарала с Интерпол преко мамином броја. Нећеш добити ништа од тужбе осим слободе за свог оца. Нисам ја муслимана али сам човјек.

ОДГОВОРИТЕ