Zatočenik iz logora "Gvantanamu": Tužio BiH zbog prevare

Egipćanin Tarek el Savah koji je proveo 14 godina u američkom logoru "Gvantanamu", a vraćen u BiH američkim vojnim avionom 20. januara ove godine, kaže da su ga oni koji su dogovarali njegov povratak u BiH praktično prevarili, jer je po dolasku opet otišao iza rešetaka, ovoga puta imigracionog centra BiH, a potom pušten, ali tako da može da se kreće samo na području Kantona Sarajevo Federacije BiH.

Srbija 11.07.2016 | 12:10
Zatočenik iz logora "Gvantanamu": Tužio BiH zbog prevare
Tarek naglašava da "nikakva njegova krivica nikad nije dokazana i je praktično kao nevin čovek u situaciji da ga izdržava njegova dvadesetogodišnja kćerka Sarah, koja je ostala bez oca kada je imala manje od pet godina".

"Moj saborac iz Gvantanamu koji je kad i ja deportovan u Crnu Goru, nema nikakva ograničenja, već živi kao slobodan čovek", priča Savah. "A ja nemam ni dokumnta, ni uslove za život, ni slobodu. Na šta to liči? O mojoj isporuci BiH dogovarano je na najvišem nivou država BiH i SAD. Sa bosanske strane dogovarali su se ministri bezbednosti i spoljnih poslova i direktor Imigracionog centra BiH. Dogovor je bio da budem slobodan čovek i da imam uslove za život kao svaki normalan čovek i kao neko ko je, ni kriv ni dužan. bio rob 15 godina, od čega godinu u Avganistanu i 14 godina na Gvantanamu."

Savah kaže da vuče pažljive i promišljenje poteze i da ništa ne čini bez svog advokata Dušana Tomića. Nekima je, kaže, čudno, a nekima smeta što je hrišćanina uzeo za pravnog zastupnika, "ali on na to ne daje ni pet para". "Tužili smo državu BiH, koja mi je uskratila osnovna ljudska prava", nastavlja naš sagovornik. "BiH mi je oduzela državljanstvo 2007. godine, koje sam legalno dobio kao neko ko je od 1993. godine bio pripadnik Armije BiH, zvanično, naravno. To je učinjeno pod pritiskom spolja, a nisam čuo da su pritisci isto što i argumenti, zakoni i propisi... Na sud ćemo, pored ostalih, da pozovemo ministre bezbednosti i spoljnih poslova BiH, direktora Imigracionog centra BiH, američku ambasadorku u Sarajevu, a što da ne i predsednika Baraka Obamu."

Tarek el Savah se sprema, kako kaže, kao i njegov advokat Dušan Tomić da na Sudu BiH baš "razveže jezik". Izneće sva imena komandanata logora Gvantanamu za vreme dok je bio u njemu, "kao i imena stražara i islednika, bolje rečeno, mučitelja." Želi da se zna istina, "na što ima puno pravo kao neko ko je prošao pakao bez ikakve dokazane krivice".

"Da li posle svega, treba da budem rob u Sarajevu, da budem dokrajčen", pita se naš sagovornik. "Evidentno je da prvo tražim osnovna ljudska prava, a ne odštetu kao neko ko je, ni kriv ni dužan, proveo tolike godine u logoru. Znam da govore da sam opasan čovek. Prvo me je to pogađalo, a sada mi je istovremeno i tužno i ružno. Nekad se našalim sa mojim advokatom Dušanom Tomićem, da je on opasan advokat i da je ovo tim opasnog čoveka i opasnog advokata. Odvraćali su me neki od Tomića, ističići u startu da će sve biti u redu ako njega izuzmem. To me je još više vezalo za njega. Šarene laže, kako vi kažete na ovim prostorima, je nešto što prepoznajem iz aviona. Istina je da sam na sarajevski aerodrom dopremljen samo u papučama i da bih i dalje bio i go i bos da nije moje kćerke, kojoj su uzeli oca kad joj je bio najpotrebniji, a vratili joj ga bez ikakvih prava i pravde."

BN televizija (V. M.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Draga Sarah

11.07.2016 12:44

Ja sam se potpisivala na ona free-muslim pisma koja su u ručicama Eriku Holderu. Od toga svega država Bih je pod vodila moju mamu kojoj je vise od 80. Prisluškivati joj telefon i greškom pogrešno prikopcali pa sam iz Švedske razgovarala s Interpol preko maminom broja. Nećeš dobiti ništa od tužbe osim slobode za svog oca. Nisam ja muslimana ali sam čovjek.

ODGOVORITE