Совјетски Савез хтио у НАТО, одбили их

Пре 62 године СССР и званично затражио пријем у чланство Северноатлантског савеза, али је НАТО то одбио.

Свијет 10.07.2016 | 21:00
Совјетски Савез хтио у НАТО, одбили их
Док НАТО са самита у Варшави поручује да је спреман на дијалог са Русијом, у ситуацији када су по општој оцени њихови односи најгори од завршетка Хладнога рата, вероватно је мало коме познато да је пре 62 године СССР и званично затражио пријем у чланство Северноатлантског савеза.

Годину дана по Стаљиновој смрти совјетска влада упутила је владама САД, Велике Британије и Француске, службену белешку са иницијативом да се придружи НАТО-у, који је то одбио.

Северноатлантски савез би, отворен за приступање других европских земаља, стварањем ефикасног система колективне безбедности у Европи, био од изузетног значаја за јачање мира у свету, наведено је, између осталог, у белешци совјетског руководства за пријем у НАТО. Оценивши га као пропаганду, НАТО је, међутим, одбацио предлог СССР-а.

Захтеву за пријем у НАТО претходило је неколико покушаја Москве да успостави сарадњу са западним савезом објашњавајући то потребом отклањања безбедносних ризика.

Извор: Спутњик

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ме

10.07.2016 19:52

Требало би да СЕ ови удрузе, па да скупа Сатару оне ИСЛ,. И АЛ каида,. И Онда це бити Мир на свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

10.07.2016 20:13

И онда це себи преконоћи измислити другог непријатеља

Name

аха камо среце

10.07.2016 20:42

Мој мајсторе да имало пратис опсте геополитицку ситуацију у свијету знао би како су настале те несрецне организације које наводис

Name

Ре Ме

11.07.2016 05:00

Када си задњи пут био код љекара. Требао ти је рецепт промјенити