Sovjetski Savez htio u NATO, odbili ih

Pre 62 godine SSSR i zvanično zatražio prijem u članstvo Severnoatlantskog saveza, ali je NATO to odbio.

Svijet 10.07.2016 | 21:00
Sovjetski Savez htio u NATO, odbili ih
Dok NATO sa samita u Varšavi poručuje da je spreman na dijalog sa Rusijom, u situaciji kada su po opštoj oceni njihovi odnosi najgori od završetka Hladnoga rata, verovatno je malo kome poznato da je pre 62 godine SSSR i zvanično zatražio prijem u članstvo Severnoatlantskog saveza.

Godinu dana po Staljinovoj smrti sovjetska vlada uputila je vladama SAD, Velike Britanije i Francuske, službenu belešku sa inicijativom da se pridruži NATO-u, koji je to odbio.

Severnoatlantski savez bi, otvoren za pristupanje drugih evropskih zemalja, stvaranjem efikasnog sistema kolektivne bezbednosti u Evropi, bio od izuzetnog značaja za jačanje mira u svetu, navedeno je, između ostalog, u belešci sovjetskog rukovodstva za prijem u NATO. Ocenivši ga kao propagandu, NATO je, međutim, odbacio predlog SSSR-a.

Zahtevu za prijem u NATO prethodilo je nekoliko pokušaja Moskve da uspostavi saradnju sa zapadnim savezom objašnjavajući to potrebom otklanjanja bezbednosnih rizika.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Me

10.07.2016 19:52

Trebalo bi da SE ovi udruze, pa da skupa Sataru one ISL,. I AL kaida,. I Onda ce biti Mir na svijetu

ODGOVORITE
Name

??

10.07.2016 20:13

I onda ce sebi prekonoći izmisliti drugog neprijatelja

Name

aha kamo srece

10.07.2016 20:42

Moj majstore da imalo pratis opste geopoliticku situaciju u svijetu znao bi kako su nastale te nesrecne organizacije koje navodis

Name

Re Me

11.07.2016 05:00

Kada si zadnji put bio kod ljekara. Trebao ti je recept promjeniti