У покољу у Јужном Судану 272 мртва

Најмање 272 особе погинуле су у сукобима зараћених јужносуданских фракција у главном граду Џуби, укључујући 33 цивила.

Свијет 10.07.2016 | 16:00
У покољу у Јужном Судану 272 мртва
Најмање 272 особе погинуле су у сукобима зараћених јужносуданских фракција у главном граду Џуби, укључујући 33 цивила, објавили су у недељу владини извори док пуцњава још одјекује престоницом.

Борбе су у четвртак и петак избиле између снага оданих председнику Салви Киру и војника који подржавају потпредседника Риека Мачара, преносе агенције.

Најновији талас насиља показује растућу нестабилност Јужног Судана и крхкост мировног споразума потписаног у августу 2015. између председника Кира и вође побуне у то време Мачара, чије се снаге сукобљавају од децембра 2013.

Јужни Судан, најмлађа држава на свету, обележава ових дана пету годишњицу независности када се након дугог рата отцепио од Судана.

Половина тих пет година постојања обележена је жестоким сукобима због ривалства између Кира и Мачара.

Од децембра 2013. у сукобима је погинуло више десетина хиљада људи. Сукоби су изазвали хуманитарну кризу и присилили три милиона становника да побегну док пет милијуна зависи о помоћи у храни.

У склопу мировног споразума између Кира и Мачара, Мачар се у априлу вратио у Џубу где је постављен за заменика председника и с Киром је основао владу националног јединства.



Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар