U pokolju u Južnom Sudanu 272 mrtva

Najmanje 272 osobe poginule su u sukobima zaraćenih južnosudanskih frakcija u glavnom gradu Džubi, uključujući 33 civila.

Svijet 10.07.2016 | 16:00
U pokolju u Južnom Sudanu 272 mrtva
Najmanje 272 osobe poginule su u sukobima zaraćenih južnosudanskih frakcija u glavnom gradu Džubi, uključujući 33 civila, objavili su u nedelju vladini izvori dok pucnjava još odjekuje prestonicom.

Borbe su u četvrtak i petak izbile između snaga odanih predsedniku Salvi Kiru i vojnika koji podržavaju potpredsednika Rieka Mačara, prenose agencije.

Najnoviji talas nasilja pokazuje rastuću nestabilnost Južnog Sudana i krhkost mirovnog sporazuma potpisanog u avgustu 2015. između predsednika Kira i vođe pobune u to vreme Mačara, čije se snage sukobljavaju od decembra 2013.

Južni Sudan, najmlađa država na svetu, obeležava ovih dana petu godišnjicu nezavisnosti kada se nakon dugog rata otcepio od Sudana.

Polovina tih pet godina postojanja obeležena je žestokim sukobima zbog rivalstva između Kira i Mačara.

Od decembra 2013. u sukobima je poginulo više desetina hiljada ljudi. Sukobi su izazvali humanitarnu krizu i prisilili tri miliona stanovnika da pobegnu dok pet milijuna zavisi o pomoći u hrani.

U sklopu mirovnog sporazuma između Kira i Mačara, Mačar se u aprilu vratio u Džubu gde je postavljen za zamenika predsednika i s Kirom je osnovao vladu nacionalnog jedinstva.



Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar