Премијер лига - већ је потрошено 300 милиона!

Сваки прелазни рок у фудбалу протиче у знаку енглеских клубова који су највећи потрошачи, али ће изгледа овог лета надмашити и сами себе.

Фудбал 10.07.2016 | 22:30
Премијер лига - већ је потрошено 300 милиона!
За свега седам дана новог прелазног рока, клубови из Премијер лиге су већ потрошили 300 милиона фунти.

Поређења ради, прошле године су током девет летњих недеља потрошили 870 милиона, а заједно током летњег и зимског прелазног рока 1,045 милијарди (2014/2015 потрошили 965 милиона).

Престижна ревизијска кућа Дилоит (Делоитте) процењује да би Енглези до краја рока 31. августа могли да потроше више од милијарду фунти (1 млрд ‎£ = 1,17 млрд €).

Оволику количину потрошње премијерлигашима је омогућио нови телевизијски уговор вредан 5 милијарди фунти који почиње од предстојеће сезоне.

Сваки клуб од ТВ права током сезоне 2016/2017 може да очекује 30-50 милиона фунти. За сада је највише потрошио најбогатији клуб који највише мора и да уложи ако опет жели резултате, Манчестер Јунајтед.

Нови менаџер Жозе Мурињо је довео тројицу играча, Златан Ибрахимовић је стигао као слободан, док је за Хенриха Мхитарјана из Борусије и Ерика Баилија из Виљареала дао 56 милиона.

У међувремену, градски ривал Сити је за Илкаја Гиндоана из Борусије и Нолита из Селте издвојио 33,8 милиона. Ливерпул је довео само једног играча, али је трансфер Садиа Манеа из Саутемптона коштао "редсе" 34 милиона.

Неочекивани прошлосезонски шампион Лестер је оборио сопствени рекорд плативши за нападача ЦСКА Ахмеда Мусу 16 милиона, док је долазак Нампалиса Мендија из Нице коштао 13.

Чак су и клубови који су тек стигли из Чемпионшита плаћали "широко", Мидлзбро је довео данског репрезентативца Виктора Фишера из Ајакса и Мартена де Рона из Аталанте за 17 милиона.

Ипак, прави шопинг се тек очекује када се заврши Европско првенство. У центру пажње биће Пол Погба кога жели да врати Јунајтед, а Јувентус би могао да тражи и 100 милиона фунти (најмање бар 80).

У игри је и најбољи стрелац ЕУРО Антоан Гризман који је занимљив Челсију и Манчестер Ситију, а медији обавезно помену и Гарета Бејла.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар