Треба ли Влади Српске 'Фонд за не дај Боже'?

Влада Републике Српске одлучила је да досадашњи Фонд солидарности преименује у “Фонд за не дај Боже”. Бар се тако могло закључити по ријечима министра финснсија Српске Зорана Тегелтије. Остаје непознаница – зашто Влада мијења сврху Фонда који још није испунио ни своју првобитну намјену тј. санирање штета од поплава.

Република Српска 09.07.2016 | 20:52
Треба ли Влади Српске 'Фонд за не дај Боже'?
Према раније донесеним одлукама радници и пензионери са примањима већим од 500 КМ издвајаће 0,4 одсто, а запослени у управним одборима 0,5 одсто у касу Фонда солидарности. Бар је до сада носио то име и служио у сврху санације штета насталих у поплавама прије двије године. Штете од поплава  и након двије године нису саниране, а Фонд би могао промијенити име и сврху.

"Можда тај фонд који је за будућност и за не дај Боже и треба и није лоше да то имамо, како не би чекали накнадне реакције, него да имамо дио средстава да се одмах интервенише. Али мислим да прије тога треба ријешити питање овог Фонда и средстава која су уплаћена", каже члан УО Фонда солидарности  Мићо Мићић.

Наопако је, подвлачи Мићић, да само привредници из два града у Српској – Добој и Шамац добију средства иако је пословна заједница највише уплаћивала у Фонд солидарности. Заборавља се да је у катастрофалним поплавама 2014. године страдала и привреда Бијељине, Бањалуке, Приједора, Шековића...

"И многи други градови гдје је дефинисана и процијењена штета. Заједно са Привредном комором град Бијељина се договорио о цифри – минимум 10 одсто што износи око 4 милиона КМ. Није реално да они сада промјене намјену тих средстава, промјене назив Фонда и да средствима не располаже УО Фонда, него ће тим средствима располагати неко други, даваће паре коме они хоће, а остаће Бањалука, Приједор и Бијељина која није ни марку још добила", сматра Мићић.

Осим за ваучере, највише новца је отишло за поправку путева, каже Мићић и додаје да су привредници такође били у плановима, међутим... "Било је планирано 20 милиона да се да за привреду. 9 је дато, док је 11 нераспоређено."

На рачун Фонда ове године уплаћено је 20,5 милиона, а тренутно се на рачуну налази 34 милиона КМ.

У Министарству финансија Републике Српске кажу: 

Средства ће бити утрошена на основу закључака УО Фонда солидарности за санацију водотокова и инфраструктуре, те помоћ привредницима који још нису добили надокнаду, а били су погођени поплавама у 2014. години.

У буџетским резервама постоје средства предвиђена за случајеве елементарних непогода, а и Министарство пољопривреде у оквиру подстицаја има средства за ванредне потребе и помоћи, тако да до даљег остаје нејасноћа због чега је Влади Српске потребан такозвани “Фонд за не дај Боже”, који ће ако се оснује ко зна како и по којој линији распарчати 34 милиона КМ Фонда солидарности намјењена за обнову Српске.



БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

да

09.07.2016 20:00

влади тај фонд треба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ

09.07.2016 21:29

Видим снасли сте се и без нас, сад це се само дигнути издвајања за тај фонд за 100-200% и ММФ неце ни требати. Ал имате премијерку то је цудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

студент

10.07.2016 08:01

Нигдје у бијелом свијету се не уводе оваква издвајања, а да се народ не пита на реферндуму о томе. Ваљда је елемнтарни ред питати онога који даје паре, а не да овако ови лопови узмају како им затреба!

Name

Кобац

09.07.2016 21:37

То давно опухано сад се опухива оно што је остало а послије ваљда ће пасти шта с неба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ружица

09.07.2016 21:59

Шта је са новчаним средствима узетим од радника и пензионера у периоду од 1.7. до 31.12.2015. по основу Закона о доприносу за солидарност чије одредбе према одлуци Уставног суда РС нису у складу са Уставом? Нико више то и не спомиње. Или морамо индивидуално да тужимо државу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меснице код Базе

10.07.2016 04:28

Јос се незна ниста о новцу од поплава,гдје куда и како је тросен.О уговору о продаји Боске који је нестао само говори о којим се дилетантима и лопинама у политици ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

10.07.2016 06:44

Сви наси политицри имају фонд за недај бозе а они су РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам

10.07.2016 09:03

Паре за поплављене преусмјерене у поправку путева, како би његов ортак Каја клепио лову. Ето, то је тај патриотизам и лажно православље.

ОДГОВОРИТЕ