Treba li Vladi Srpske 'Fond za ne daj Bože'?

Vlada Republike Srpske odlučila je da dosadašnji Fond solidarnosti preimenuje u “Fond za ne daj Bože”. Bar se tako moglo zaključiti po riječima ministra finsnsija Srpske Zorana Tegeltije. Ostaje nepoznanica – zašto Vlada mijenja svrhu Fonda koji još nije ispunio ni svoju prvobitnu namjenu tj. saniranje šteta od poplava.

Republika Srpska 09.07.2016 | 20:52
Treba li Vladi Srpske 'Fond za ne daj Bože'?
Prema ranije donesenim odlukama radnici i penzioneri sa primanjima većim od 500 KM izdvajaće 0,4 odsto, a zaposleni u upravnim odborima 0,5 odsto u kasu Fonda solidarnosti. Bar je do sada nosio to ime i služio u svrhu sanacije šteta nastalih u poplavama prije dvije godine. Štete od poplava  i nakon dvije godine nisu sanirane, a Fond bi mogao promijeniti ime i svrhu.

"Možda taj fond koji je za budućnost i za ne daj Bože i treba i nije loše da to imamo, kako ne bi čekali naknadne reakcije, nego da imamo dio sredstava da se odmah interveniše. Ali mislim da prije toga treba riješiti pitanje ovog Fonda i sredstava koja su uplaćena", kaže član UO Fonda solidarnosti  Mićo Mićić.

Naopako je, podvlači Mićić, da samo privrednici iz dva grada u Srpskoj – Doboj i Šamac dobiju sredstva iako je poslovna zajednica najviše uplaćivala u Fond solidarnosti. Zaboravlja se da je u katastrofalnim poplavama 2014. godine stradala i privreda Bijeljine, Banjaluke, Prijedora, Šekovića...

"I mnogi drugi gradovi gdje je definisana i procijenjena šteta. Zajedno sa Privrednom komorom grad Bijeljina se dogovorio o cifri – minimum 10 odsto što iznosi oko 4 miliona KM. Nije realno da oni sada promjene namjenu tih sredstava, promjene naziv Fonda i da sredstvima ne raspolaže UO Fonda, nego će tim sredstvima raspolagati neko drugi, davaće pare kome oni hoće, a ostaće Banjaluka, Prijedor i Bijeljina koja nije ni marku još dobila", smatra Mićić.

Osim za vaučere, najviše novca je otišlo za popravku puteva, kaže Mićić i dodaje da su privrednici takođe bili u planovima, međutim... "Bilo je planirano 20 miliona da se da za privredu. 9 je dato, dok je 11 neraspoređeno."

Na račun Fonda ove godine uplaćeno je 20,5 miliona, a trenutno se na računu nalazi 34 miliona KM.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske kažu: 

Sredstva će biti utrošena na osnovu zaključaka UO Fonda solidarnosti za sanaciju vodotokova i infrastrukture, te pomoć privrednicima koji još nisu dobili nadoknadu, a bili su pogođeni poplavama u 2014. godini.

U budžetskim rezervama postoje sredstva predviđena za slučajeve elementarnih nepogoda, a i Ministarstvo poljoprivrede u okviru podsticaja ima sredstva za vanredne potrebe i pomoći, tako da do daljeg ostaje nejasnoća zbog čega je Vladi Srpske potreban takozvani “Fond za ne daj Bože”, koji će ako se osnuje ko zna kako i po kojoj liniji rasparčati 34 miliona KM Fonda solidarnosti namjenjena za obnovu Srpske.



BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

da

09.07.2016 20:00

vladi taj fond treba!

ODGOVORITE
Name

MMF

09.07.2016 21:29

Vidim snasli ste se i bez nas, sad ce se samo dignuti izdvajanja za taj fond za 100-200% i MMF nece ni trebati. Al imate premijerku to je cudo.

ODGOVORITE
Name

student

10.07.2016 08:01

Nigdje u bijelom svijetu se ne uvode ovakva izdvajanja, a da se narod ne pita na referndumu o tome. Valjda je elemntarni red pitati onoga koji daje pare, a ne da ovako ovi lopovi uzmaju kako im zatreba!

Name

Kobac

09.07.2016 21:37

To davno opuhano sad se opuhiva ono što je ostalo a poslije valjda će pasti šta s neba

ODGOVORITE
Name

Ružica

09.07.2016 21:59

Šta je sa novčanim sredstvima uzetim od radnika i penzionera u periodu od 1.7. do 31.12.2015. po osnovu Zakona o doprinosu za solidarnost čije odredbe prema odluci Ustavnog suda RS nisu u skladu sa Ustavom? Niko više to i ne spominje. Ili moramo individualno da tužimo državu?

ODGOVORITE
Name

Mesnice kod Baze

10.07.2016 04:28

Jos se nezna nista o novcu od poplava,gdje kuda i kako je trosen.O ugovoru o prodaji Boske koji je nestao samo govori o kojim se diletantima i lopinama u politici radi.

ODGOVORITE
Name

borac

10.07.2016 06:44

Svi nasi politicri imaju fond za nedaj boze a oni su RS.

ODGOVORITE
Name

Pitam

10.07.2016 09:03

Pare za poplavljene preusmjerene u popravku puteva, kako bi njegov ortak Kaja klepio lovu. Eto, to je taj patriotizam i lažno pravoslavlje.

ODGOVORITE