ЕУРО: Португал - Француска, за титулу првака Европе!

Да ли ће Кристијано Роналдо освојити први пехар са репрезентацијом или ће триколори наставити бриљантну традицију успеха на домаћем терену?

Фудбал 09.07.2016 | 23:30
ЕУРО: Португал - Француска, за титулу првака Европе!
Стадион "Француска" у Сен Денију биће у недељу поприште одлучујуће и завршне утакмице Европског првенства у фудбалу:

Португал - Француска!

Домаћа селекција заиграће у 21.00 час против гостију из Португала, за још једну титулу шампиона Старог континента. "Триколори" су тај трофеј код куће освајали 1984, као што су на истом стадиону 1998. постали и шампиони света.

Добро је позната чињеница да су "Галски петлови" на свом терену практично непобедиви током такмичења која сами организују. Иако ни у овај турнир нису ушли као први фаворити, сјајном игром у полуфиналу против Немачке потврдили су да су на сваки начин спремни за највећа дела.

Екипа Дидијеа Дешана стигла је до меча за титулу, наравно, без пораза.

У групној фази "триколори" су победили Румунију 2:1, Албанију 2:0 и ремизирали са Швајцарском 0:0. Потом су у осмини финала елиминисали Републику Ирску 2:1, па су у четвртфиналу убедљиво победили Исланд 5:2.

Да би направили и последњи, одлучујући корак ка титули, Французи ће у недељу морати да победе екипу која се до сада истакла одличном игром пре свега у одбрани.

Кристијано Роналдо и саиграчи стигли су до финала чврстом дефанзивом, која их је за многе изненадно довела све до краја турнира. У предвиђених 90 минута победили су само једном - у полуфиналу против Велса (2:0), а пре тога су на пенале прошли Пољску, док су у четвртфиналу у продужецима елиминисали Хрватску (1:0).

У групној фази Португалци нису остварили ниједну победу (Исланд 1:1, Аустрија 0:0, Мађарска 3:3).

Посматрајући и ту чињеницу и досадашњи биланс у међусобним мечевима, неизбежно је констатовати да је Француска велики фаворит. Да ли то значи и да ће победити?

Французи су савладали Португалце у последњих ДЕСЕТ међусобних утакмица! Португал је последњи пут победио 1975. 2:0, у пријатељској утакмици. На европским првенствима та два тима састајала су се два пута и Француска је оба пута победила.

На истим турнирима "триколори" су потом долазили и до титула.

Португалци су били у сличној ситуацији као сада Французи пре 12 година. Били су финалисти, били су домаћини и били су фаворити. Међутим, Грчка је све изненадила и победила - и то освојивши титулу са само две победе остварене у 90 минута.

Овог викенда, Португалци се надају да ће успети да понове подвиг Грка, а Французи да ће избећи њихову судбину са стадиона Бенфике 2004.

На једној страни, стајаће Кристијано Роналдо и тим спреман да уђе у историју. На другој страни биће Пол Погба, Димитри Паје и Антоан Гризман.

Могуће поставе:

ПОРТУГАЛ: Руи Патрисио - Седрик, Фонте, Пепе, Гереиро - Санчес, Данило, Марио, Силва - Нани, Роналдо

ФРАНЦУСКА: Лорис - Сања, Умтити, Кошчелни, Евра - Погба, Матуиди - Сисоко, Паје, Гризман - Жиру.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар