EURO: Portugal - Francuska, za titulu prvaka Evrope!

Da li će Kristijano Ronaldo osvojiti prvi pehar sa reprezentacijom ili će trikolori nastaviti briljantnu tradiciju uspeha na domaćem terenu?

Fudbal 09.07.2016 | 23:30
EURO: Portugal - Francuska, za titulu prvaka Evrope!
Stadion "Francuska" u Sen Deniju biće u nedelju poprište odlučujuće i završne utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu:

Portugal - Francuska!

Domaća selekcija zaigraće u 21.00 čas protiv gostiju iz Portugala, za još jednu titulu šampiona Starog kontinenta. "Trikolori" su taj trofej kod kuće osvajali 1984, kao što su na istom stadionu 1998. postali i šampioni sveta.

Dobro je poznata činjenica da su "Galski petlovi" na svom terenu praktično nepobedivi tokom takmičenja koja sami organizuju. Iako ni u ovaj turnir nisu ušli kao prvi favoriti, sjajnom igrom u polufinalu protiv Nemačke potvrdili su da su na svaki način spremni za najveća dela.

Ekipa Didijea Dešana stigla je do meča za titulu, naravno, bez poraza.

U grupnoj fazi "trikolori" su pobedili Rumuniju 2:1, Albaniju 2:0 i remizirali sa Švajcarskom 0:0. Potom su u osmini finala eliminisali Republiku Irsku 2:1, pa su u četvrtfinalu ubedljivo pobedili Island 5:2.

Da bi napravili i poslednji, odlučujući korak ka tituli, Francuzi će u nedelju morati da pobede ekipu koja se do sada istakla odličnom igrom pre svega u odbrani.

Kristijano Ronaldo i saigrači stigli su do finala čvrstom defanzivom, koja ih je za mnoge iznenadno dovela sve do kraja turnira. U predviđenih 90 minuta pobedili su samo jednom - u polufinalu protiv Velsa (2:0), a pre toga su na penale prošli Poljsku, dok su u četvrtfinalu u produžecima eliminisali Hrvatsku (1:0).

U grupnoj fazi Portugalci nisu ostvarili nijednu pobedu (Island 1:1, Austrija 0:0, Mađarska 3:3).

Posmatrajući i tu činjenicu i dosadašnji bilans u međusobnim mečevima, neizbežno je konstatovati da je Francuska veliki favorit. Da li to znači i da će pobediti?

Francuzi su savladali Portugalce u poslednjih DESET međusobnih utakmica! Portugal je poslednji put pobedio 1975. 2:0, u prijateljskoj utakmici. Na evropskim prvenstvima ta dva tima sastajala su se dva puta i Francuska je oba puta pobedila.

Na istim turnirima "trikolori" su potom dolazili i do titula.

Portugalci su bili u sličnoj situaciji kao sada Francuzi pre 12 godina. Bili su finalisti, bili su domaćini i bili su favoriti. Međutim, Grčka je sve iznenadila i pobedila - i to osvojivši titulu sa samo dve pobede ostvarene u 90 minuta.

Ovog vikenda, Portugalci se nadaju da će uspeti da ponove podvig Grka, a Francuzi da će izbeći njihovu sudbinu sa stadiona Benfike 2004.

Na jednoj strani, stajaće Kristijano Ronaldo i tim spreman da uđe u istoriju. Na drugoj strani biće Pol Pogba, Dimitri Paje i Antoan Grizman.

Moguće postave:

PORTUGAL: Rui Patrisio - Sedrik, Fonte, Pepe, Gereiro - Sančes, Danilo, Mario, Silva - Nani, Ronaldo

FRANCUSKA: Loris - Sanja, Umtiti, Koščelni, Evra - Pogba, Matuidi - Sisoko, Paje, Grizman - Žiru.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar