Ромске породице добиле 14 кућа

Од 2010. године  у србачкој општини изградјено је четрнаест нових и санирано осам кућа  за ромске породице у Малим Ситнешима, Црнаји и Кобашу у шта су Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговина и општинска управа у Српцу уложили 650.000  марака.

Република Српска 09.07.2016 | 19:35
Ромске породице добиле 14 кућа
Кључеви нових кућа јуче су уручени и Јасмини Хускић, самохраној мајци из Црнаје, која живи са четворогодишњим сином Игором и братом Мехмедом, и Кемалу Џаферовићу, из истог села, који има петочлану породицу. Тиме је завршен и додатни пројекат за стамбено збрињавање ромских породица у србачкој општини, у који су ресорно министарство и општина Србац инвестирали 144.000 конвертибилних марака. Ријеч је о медјународном пројекту под називом „Декада Рома“, који траје шест година.

„Министарство за људста крава и избјеглице БиХ ове године је за збрињавање националних мањина  издвојило 2,5 милиона марака,  од чега милион марака за стамбено збрињавање ромских породица“, казао је представник овог министарства Желимир Лазић. Он је нагласио да је овај пројекат завршен, али да постоје могућности, уколико у србачкој општини још има породица које нису ријешиле стамбено питање, да се поднесу захтјеви за додјелу средстава за ту намјену.

Самохрана мајка Јаснина Хускић из Црнаје, која живи са четворогодишњим сином Игрором и братом Мехмедом, није крила одушевљење што је напокон  трајно ријешила највећи проблем.

„Добила сам кров над главом и веома сам преесрећна и захвална свима који су ми то омогућили“, каже Јасмина. Њена срећа би била још већа, каже, када би имала могућност да ријеши и прикључак на струју и воду, за шта јој је потребно око 2.000 марака. Нада се да ће и то ријешити уз помоћ добрих људи.

У нову кућу уселио је и Кемал Џаферовић из истог насеља са петочланом породицом

„Имам троје дјеце која сада имају праве услове за боравак и учење. Хвала министарству, хвала општини што су ми то омогућили, јер сам, без запослења и никада не би многао сам обезбједити сигуран кров над главом за своју породицу“, каже Кемал Џаферовић.

Треба истаћи и велики допринос локалне заједнице у стамбеном збрињавању, не само ромских породица, већ и осталих породица које имају исте или сличне проблеме. Та помоћ, поред новчане, огледа се у додјели плацева, рјешавања инфраструктуре, пројектне документације, давање сагласности, дозвола за градјење и стручни надзор, кажу у општинскохј управи у Српцу.

БН телевизија (С. К.)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

09.07.2016 17:55

Лијепо је цути како СРБацка Опстина и МЗ воде бригу о Ромима или Циганима, али се питам ко води сада бригу о СРБима?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

09.07.2016 19:44

Па колико су кућа направили србима?сигурно много више од 14 то показује колико је човјек проклет само види своје потребе али не и туђе.

Name

борац.

10.07.2016 08:28

Једним поклањају модерне КУЋЕ'лепо .СРПСКЕ' кућице па Додикова држава' плени и разпродаје на дражби да би напунила буџет.