Romske porodice dobile 14 kuća

Od 2010. godine  u srbačkoj opštini izgradjeno je četrnaest novih i sanirano osam kuća  za romske porodice u Malim Sitnešima, Crnaji i Kobašu u šta su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovina i opštinska uprava u Srpcu uložili 650.000  maraka.

Republika Srpska 09.07.2016 | 19:35
Romske porodice dobile 14 kuća
Ključevi novih kuća juče su uručeni i Jasmini Huskić, samohranoj majci iz Crnaje, koja živi sa četvorogodišnjim sinom Igorom i bratom Mehmedom, i Kemalu Džaferoviću, iz istog sela, koji ima petočlanu porodicu. Time je završen i dodatni projekat za stambeno zbrinjavanje romskih porodica u srbačkoj opštini, u koji su resorno ministarstvo i opština Srbac investirali 144.000 konvertibilnih maraka. Riječ je o medjunarodnom projektu pod nazivom „Dekada Roma“, koji traje šest godina.

„Ministarstvo za ljudsta krava i izbjeglice BiH ove godine je za zbrinjavanje nacionalnih manjina  izdvojilo 2,5 miliona maraka,  od čega milion maraka za stambeno zbrinjavanje romskih porodica“, kazao je predstavnik ovog ministarstva Želimir Lazić. On je naglasio da je ovaj projekat završen, ali da postoje mogućnosti, ukoliko u srbačkoj opštini još ima porodica koje nisu riješile stambeno pitanje, da se podnesu zahtjevi za dodjelu sredstava za tu namjenu.

Samohrana majka Jasnina Huskić iz Crnaje, koja živi sa četvorogodišnjim sinom Igrorom i bratom Mehmedom, nije krila oduševljenje što je napokon  trajno riješila najveći problem.

„Dobila sam krov nad glavom i veoma sam preesrećna i zahvalna svima koji su mi to omogućili“, kaže Jasmina. Njena sreća bi bila još veća, kaže, kada bi imala mogućnost da riješi i priključak na struju i vodu, za šta joj je potrebno oko 2.000 maraka. Nada se da će i to riješiti uz pomoć dobrih ljudi.

U novu kuću uselio je i Kemal Džaferović iz istog naselja sa petočlanom porodicom

„Imam troje djece koja sada imaju prave uslove za boravak i učenje. Hvala ministarstvu, hvala opštini što su mi to omogućili, jer sam, bez zaposlenja i nikada ne bi mnogao sam obezbjediti siguran krov nad glavom za svoju porodicu“, kaže Kemal Džaferović.

Treba istaći i veliki doprinos lokalne zajednice u stambenom zbrinjavanju, ne samo romskih porodica, već i ostalih porodica koje imaju iste ili slične probleme. Ta pomoć, pored novčane, ogleda se u dodjeli placeva, rješavanja infrastrukture, projektne dokumentacije, davanje saglasnosti, dozvola za gradjenje i stručni nadzor, kažu u opštinskohj upravi u Srpcu.

BN televizija (S. K.)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

09.07.2016 17:55

Lijepo je cuti kako SRBacka Opstina i MZ vode brigu o Romima ili Ciganima, ali se pitam ko vodi sada brigu o SRBima?!

ODGOVORITE
Name

Md

09.07.2016 19:44

Pa koliko su kuća napravili srbima?sigurno mnogo više od 14 to pokazuje koliko je čovjek proklet samo vidi svoje potrebe ali ne i tuđe.

Name

borac.

10.07.2016 08:28

Jednim poklanjaju moderne KUĆE'lepo .SRPSKE' kućice pa Dodikova država' pleni i razprodaje na dražbi da bi napunila budžet.