Семберац са змијама прича пола вијека

Високе температуре и суше истјерале су на површину земље змије које је овакво вријеме избезумило, па у самоодбрани нападају и старо и младо, а понајвише нејаку дјецу.

Република Српска 09.07.2016 | 21:50
Семберац са змијама прича пола вијека
Овим је ријечима причу о свом по много чему необичном умијећу, започео седамдесетседмогодишњи Мићо Пантић из села Модран код Бијељине који тврди да разговара са змијама. У Семберији га сви познају и како каже, нема куће која негдје у фиоци не чува његов број телефона, да им се нађе у невољи.

"Занат сам учио од стрица и дједа, безброј пута осјетио ујед змије на својој кожи, а спасио сам сигурно на хиљаде живота" испричао је старина, који своја добра дјела не наплаћује, каже гријех би био умјети а не помоћи човјеку у невољи. 

Борбу са змијама води више од 50 година, а свој "занат" ће пренијети на сина. Овај храбри човјек открива да људе лијечи противотровом који сам прави.

"До лијека је тешко доћи. Скупљам отров од поскока, разрјеђујем, јер нема другог начина него отровом против отрова. Мора се тачно знати како и колико, од те једне капљице излијечим 50 људи", испричао је Пантић.

Додао је да са змијама разговара такозваним немуштим језиком.

"Она мени гледа у усне, а ја њој знам како избацује језик шта смјера, куда је наумила и хоће ли неку штету начинити" рекао је он, не желећи да открива детаље свога умијећа.

Истиче да је у вријеме поплава змија било више него током читавог његовог живота.

Ипак, они који не живе близу Пантића не треба да страхују јер у домовима здравља широм РС кажу да имају довољне количине  серума против змијског отрова.

У Бањалуци су прошле године имали неколико пацијената са уједом змије, док у Служби хитне помоћи у Дому здравља Требиње истичу да лани није било пацијената са уједом змије.

"Отровнице на нашим просторима су шарка и поскок. У тренутку уједа присутни су симптоми у виду отока, затим бол, прокрвљеност мјеста уједа, а како вријеме пролази може доћи до пада притиска, повраћања, вртоглавице, дијареје, све до поремећаја вида и губитка свијести" казао је начелник Службе хитне помоћи у Требињу Саша Борјан и додао да прва помоћ подразумијева подвезивање екстремитета два центиметра изнад мјеста уједа, а затим што прије пацијента транспортовати до Дома здравља како би примио серум.

Стручњаци упозоравају да посебно дјецу треба заштити од змија, јер би, како кажу, змијски отров дијете тежине од осам до 10 килограма могао да убије за пет до 10 минута.

Полицајац

У тренутку нашег разговора са Мићом Пантићем по противотров је на његов кућни праг дошао полицајац кога је змија угризла за ногу.

"Управо сам помогао једном полицајцу. Ове године је најезда змија велика, а што је најгоре улазе у куће као никад до сада и тешко их је истјерати" рекао је Пантић. 

Извор: Инфо БН

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА

09.07.2016 15:19

ПА ОВОГА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ. И ОВАКО СУ НАС ЗМИЈЕ ОБМОТАЛЕ. ТАЈ ЋЕ ДА ТО СРЕДИ. ОВА МИ ЛИЧНИ НА ММФ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

09.07.2016 15:56

и ја се слажем хахахаха

Name

Кобац

09.07.2016 18:36

И шта кажу змија хоћел бити боље сутра ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЛЗ

10.07.2016 04:36

Неће док је таквих мозгова као ти.

Name

Парадокс

10.07.2016 17:15

Еј, гујару, дођи узми у руку и поиграј са поскоком или шарком из Бањице или Кћине, било би куку мајко!Лако је играти се и мучити јадне мркуље, бјелоушке и сљепиће које немсју два шупља зуба ј кесице са отровом...Народе дођите памети...

Name

Сембера. 1

09.07.2016 20:17

Жив ти нама био Мицо 100. Година

ОДГОВОРИТЕ
Name

поскок

10.07.2016 06:21

Да неко изјави овакву глупост то стварно не могу веровати.Разређујем отров поскока да би лечио ујед неотровница које живе у семберији,па да ли сте ви нормални људи,сви овако скупа са њим.Неотровница нема отров и њен ујед није уопште опасан ништа мање него ујед стршљена,оса или паука а све и један ујед за неког ко је алергичан а не оде љекару је опасан по живот због гушења и других симптома.Живим на селу и нисам алергичан на ујед инсеката па самим тим ни на ујед змије.Уједале су ме до сада најмање четрдесет пута и никад нисам био код љекара а ову што је на слици змија можете слободно узети за кућног љубимца то је најобичнија неотровна водена змија.Ко је икад видео змију да једе живу жабу треба да се упита ако жаба извирује из змијини уста и пушта крике зашто није умрла од уједа онако мала него је гута живу,,зашто је гута живу,,зар не треба да онако мала умре одмах од отрова.Страх је огроман зато одмах правац код миће можда вам змије кажу комбинацију лото листића,,прича са змијама,,која будалаштиња не пада вам на памет драги људи.

Name

Ре.поскок и ццц

10.07.2016 15:50

Код вас у сколи, није било било географије и биологије. Јос није касно за вас.

Name

географија

10.07.2016 18:34

Де љубим те географски ми објасни где то код нас има шарка а и поскока и наведи бар једног поскока или шарка који је уједен а да му је овај помогао.Где то у семберији живи шарка и поскок ево ја ти преведем цело своје имање одмах географу бајни.Ја сам географију учио за време Југославије тако да је сигурно од тебе боље познајем а поготову биологију и баш би волео да ми ти онако из биологије објасниш где су то отровне жлијезде унутар шупљег зуба смештене код ових наших водених змија.

Name

ццц

10.07.2016 01:11

Свака цаст цовјеку, али ви људи нисте нормални па на простору семберије нема отровних змија а ако и има онда је то апсолутна аномалија. Ипак кад неотровница уједе треба се рана оцистити и провјерити али ни у ком слуцају није опасна, а поготово не смртно. Тако да смирите се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срецно

10.07.2016 05:09

Вама драги гоподине Мицо и Васој фамилији је вероватно обезбедјен дуг и срецан зивот с обзиром на то колико сте зивота спасили.

ОДГОВОРИТЕ