Semberac sa zmijama priča pola vijeka

Visoke temperature i suše istjerale su na površinu zemlje zmije koje je ovakvo vrijeme izbezumilo, pa u samoodbrani napadaju i staro i mlado, a ponajviše nejaku djecu.

Republika Srpska 09.07.2016 | 21:50
Semberac sa zmijama priča pola vijeka
Ovim je riječima priču o svom po mnogo čemu neobičnom umijeću, započeo sedamdesetsedmogodišnji Mićo Pantić iz sela Modran kod Bijeljine koji tvrdi da razgovara sa zmijama. U Semberiji ga svi poznaju i kako kaže, nema kuće koja negdje u fioci ne čuva njegov broj telefona, da im se nađe u nevolji.

"Zanat sam učio od strica i djeda, bezbroj puta osjetio ujed zmije na svojoj koži, a spasio sam sigurno na hiljade života" ispričao je starina, koji svoja dobra djela ne naplaćuje, kaže grijeh bi bio umjeti a ne pomoći čovjeku u nevolji. 

Borbu sa zmijama vodi više od 50 godina, a svoj "zanat" će prenijeti na sina. Ovaj hrabri čovjek otkriva da ljude liječi protivotrovom koji sam pravi.

"Do lijeka je teško doći. Skupljam otrov od poskoka, razrjeđujem, jer nema drugog načina nego otrovom protiv otrova. Mora se tačno znati kako i koliko, od te jedne kapljice izliječim 50 ljudi", ispričao je Pantić.

Dodao je da sa zmijama razgovara takozvanim nemuštim jezikom.

"Ona meni gleda u usne, a ja njoj znam kako izbacuje jezik šta smjera, kuda je naumila i hoće li neku štetu načiniti" rekao je on, ne želeći da otkriva detalje svoga umijeća.

Ističe da je u vrijeme poplava zmija bilo više nego tokom čitavog njegovog života.

Ipak, oni koji ne žive blizu Pantića ne treba da strahuju jer u domovima zdravlja širom RS kažu da imaju dovoljne količine  seruma protiv zmijskog otrova.

U Banjaluci su prošle godine imali nekoliko pacijenata sa ujedom zmije, dok u Službi hitne pomoći u Domu zdravlja Trebinje ističu da lani nije bilo pacijenata sa ujedom zmije.

"Otrovnice na našim prostorima su šarka i poskok. U trenutku ujeda prisutni su simptomi u vidu otoka, zatim bol, prokrvljenost mjesta ujeda, a kako vrijeme prolazi može doći do pada pritiska, povraćanja, vrtoglavice, dijareje, sve do poremećaja vida i gubitka svijesti" kazao je načelnik Službe hitne pomoći u Trebinju Saša Borjan i dodao da prva pomoć podrazumijeva podvezivanje ekstremiteta dva centimetra iznad mjesta ujeda, a zatim što prije pacijenta transportovati do Doma zdravlja kako bi primio serum.

Stručnjaci upozoravaju da posebno djecu treba zaštiti od zmija, jer bi, kako kažu, zmijski otrov dijete težine od osam do 10 kilograma mogao da ubije za pet do 10 minuta.

Policajac

U trenutku našeg razgovora sa Mićom Pantićem po protivotrov je na njegov kućni prag došao policajac koga je zmija ugrizla za nogu.

"Upravo sam pomogao jednom policajcu. Ove godine je najezda zmija velika, a što je najgore ulaze u kuće kao nikad do sada i teško ih je istjerati" rekao je Pantić. 

Izvor: Info BN

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

ZA PREDSJEDNIKA

09.07.2016 17:19

PA OVOGA ZA PREDSJEDNIKA VLADE. I OVAKO SU NAS ZMIJE OBMOTALE. TAJ ĆE DA TO SREDI. OVA MI LIČNI NA MMF.

ODGOVORITE
Name

marko

09.07.2016 17:56

i ja se slažem hahahaha

Name

Kobac

09.07.2016 20:36

I šta kažu zmija hoćel biti bolje sutra ?

ODGOVORITE
Name

JLZ

10.07.2016 06:36

Neće dok je takvih mozgova kao ti.

Name

Paradoks

10.07.2016 19:15

Ej, gujaru, dođi uzmi u ruku i poigraj sa poskokom ili šarkom iz Banjice ili Kćine, bilo bi kuku majko!Lako je igrati se i mučiti jadne mrkulje, bjelouške i sljepiće koje nemsju dva šuplja zuba j kesice sa otrovom...Narode dođite pameti...

Name

Sembera. 1

09.07.2016 22:17

Živ ti nama bio Mico 100. Godina

ODGOVORITE
Name

poskok

10.07.2016 08:21

Da neko izjavi ovakvu glupost to stvarno ne mogu verovati.Razređujem otrov poskoka da bi lečio ujed neotrovnica koje žive u semberiji,pa da li ste vi normalni ljudi,svi ovako skupa sa njim.Neotrovnica nema otrov i njen ujed nije uopšte opasan ništa manje nego ujed stršljena,osa ili pauka a sve i jedan ujed za nekog ko je alergičan a ne ode ljekaru je opasan po život zbog gušenja i drugih simptoma.Živim na selu i nisam alergičan na ujed insekata pa samim tim ni na ujed zmije.Ujedale su me do sada najmanje četrdeset puta i nikad nisam bio kod ljekara a ovu što je na slici zmija možete slobodno uzeti za kućnog ljubimca to je najobičnija neotrovna vodena zmija.Ko je ikad video zmiju da jede živu žabu treba da se upita ako žaba izviruje iz zmijini usta i pušta krike zašto nije umrla od ujeda onako mala nego je guta živu,,zašto je guta živu,,zar ne treba da onako mala umre odmah od otrova.Strah je ogroman zato odmah pravac kod miće možda vam zmije kažu kombinaciju loto listića,,priča sa zmijama,,koja budalaštinja ne pada vam na pamet dragi ljudi.

Name

Re.poskok i ccc

10.07.2016 17:50

Kod vas u skoli, nije bilo bilo geografije i biologije. Jos nije kasno za vas.

Name

geografija

10.07.2016 20:34

De ljubim te geografski mi objasni gde to kod nas ima šarka a i poskoka i navedi bar jednog poskoka ili šarka koji je ujeden a da mu je ovaj pomogao.Gde to u semberiji živi šarka i poskok evo ja ti prevedem celo svoje imanje odmah geografu bajni.Ja sam geografiju učio za vreme Jugoslavije tako da je sigurno od tebe bolje poznajem a pogotovu biologiju i baš bi voleo da mi ti onako iz biologije objasniš gde su to otrovne žlijezde unutar šupljeg zuba smeštene kod ovih naših vodenih zmija.

Name

ccc

10.07.2016 03:11

Svaka cast covjeku, ali vi ljudi niste normalni pa na prostoru semberije nema otrovnih zmija a ako i ima onda je to apsolutna anomalija. Ipak kad neotrovnica ujede treba se rana ocistiti i provjeriti ali ni u kom slucaju nije opasna, a pogotovo ne smrtno. Tako da smirite se...

ODGOVORITE
Name

Srecno

10.07.2016 07:09

Vama dragi gopodine Mico i Vasoj familiji je verovatno obezbedjen dug i srecan zivot s obzirom na to koliko ste zivota spasili.

ODGOVORITE