Отворен магични свијет Теслиних лабораторија

"Доживи Теслу" је прва виртуелна изложба на свијету посвећена славном научнику Тесли, у којој велики научник лично дочекује госте, објашњава им и прича о својим проналасцима.

Србија 09.07.2016 | 16:36
Отворен магични свијет Теслиних лабораторија
Ријеч је о поставци у београдском Музеју Николе Тесле, која је отворена у петак, а посјетиоци имају прилику да доживе генијалца из Смиљана на потпуно нов, јединствен начин - у виртуелној реалности.

"Тесла је био један од највећих експериментатора свог времена, а без модерне технологије немамо комуникацију са публиком"  каже директор музеја др Бранимир Јовановић, поносан на овај модерни сегмент нове поставке, којом Теслин музеј иде у корак са свјетским трендовима у музеологији.

Стављањем уређаја "ВР хеадсет " на главу, који личи на кацигу, посјетиоци се могу сусрести са Теслом и кроз пет прича и амбијената од самог научника много сазнати о његовим достигнућима, односу са Едисоном, а имају чак и прилику да му асистирају у експериментима.

"Захваљујући обимној музејској грађи, оригиналним фотографијама, као и Теслиним личним предметима, потпуно смо реконструисали његове лабораторије и места његових највећих проналазака, као и сам његов лик" изјавио је аутор изложбе Витомир Јевремовић, који је три мјесеца интезивно радио на прављењу софтвера за виртуелни сусрет са научником.

Пошто глас Николе Тесле никада није снимљен, Јевремовић и његов тим позвали су се на умјетничку слободу када су оживљавали научника у виртуелном свијету.

Сусрет са генијалцем у кибернетичком простору Теслине хидроцентрале на Нијагариним водопадима или у соби хотела "Њујоркер", музеју је донирала "Дирецт Медиа " поводом великог јубилеја.

Лансирана је и апликација за мобилне телефоне, као и интернет портал са 3Д приказом, како би сви они који нису у прилици да посјете музеј, укључујући и посјетиоце из цијелог свијета, могли остварити интеракцију са највећим свјетским проналазачем и упознају се са његовим достигнућима.

Двије нове холографске анимације - Теслина прича о дјетињству и Теслина визија будућности, као и тродимензионална пројекција (3Д маппинг) експеримента у Колорадо Спрингу имају циљ да посјетиоцима још више приближе проналазачки рад. На дан Теслиног рођења, 10. јула, од 21 час на Калемегдану ће бити представљена реплика његовог трансформатора, снаге 12 милиона волти, чије варнице досежу до девет метара висине. Трансформатор ће бити постављен до 15. јула и током сваке вечери предвиђен је посебан програм.

Свјетлост која траје

"Вечити геније... светлост која траје" назив је поставке посвећене Николи Тесли, која је од петка доступна посјетиоцима Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" у Београду.

"Ова изложба осмишљена је тако да приближи Теслино време и Теслу нама, да видимо и осетимо снагу воље која је померила границе и изнедрила открића која су од велике помоћи целом човечанству. Ако буде утицала на посетиоце да се заинтересују више за Теслу, његово време, проналаске и резултате, она ће постићи своју хвале вредну сврху", каже др Жарко Јанда, научни сарадник Електротехничког института "Никола Тесла".

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар