Otvoren magični svijet Teslinih laboratorija

"Doživi Teslu" je prva virtuelna izložba na svijetu posvećena slavnom naučniku Tesli, u kojoj veliki naučnik lično dočekuje goste, objašnjava im i priča o svojim pronalascima.

Srbija 09.07.2016 | 16:36
Otvoren magični svijet Teslinih laboratorija
Riječ je o postavci u beogradskom Muzeju Nikole Tesle, koja je otvorena u petak, a posjetioci imaju priliku da dožive genijalca iz Smiljana na potpuno nov, jedinstven način - u virtuelnoj realnosti.

"Tesla je bio jedan od najvećih eksperimentatora svog vremena, a bez moderne tehnologije nemamo komunikaciju sa publikom"  kaže direktor muzeja dr Branimir Jovanović, ponosan na ovaj moderni segment nove postavke, kojom Teslin muzej ide u korak sa svjetskim trendovima u muzeologiji.

Stavljanjem uređaja "VR headset " na glavu, koji liči na kacigu, posjetioci se mogu susresti sa Teslom i kroz pet priča i ambijenata od samog naučnika mnogo saznati o njegovim dostignućima, odnosu sa Edisonom, a imaju čak i priliku da mu asistiraju u eksperimentima.

"Zahvaljujući obimnoj muzejskoj građi, originalnim fotografijama, kao i Teslinim ličnim predmetima, potpuno smo rekonstruisali njegove laboratorije i mesta njegovih najvećih pronalazaka, kao i sam njegov lik" izjavio je autor izložbe Vitomir Jevremović, koji je tri mjeseca intezivno radio na pravljenju softvera za virtuelni susret sa naučnikom.

Pošto glas Nikole Tesle nikada nije snimljen, Jevremović i njegov tim pozvali su se na umjetničku slobodu kada su oživljavali naučnika u virtuelnom svijetu.

Susret sa genijalcem u kibernetičkom prostoru Tesline hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima ili u sobi hotela "Njujorker", muzeju je donirala "Direct Media " povodom velikog jubileja.

Lansirana je i aplikacija za mobilne telefone, kao i internet portal sa 3D prikazom, kako bi svi oni koji nisu u prilici da posjete muzej, uključujući i posjetioce iz cijelog svijeta, mogli ostvariti interakciju sa najvećim svjetskim pronalazačem i upoznaju se sa njegovim dostignućima.

Dvije nove holografske animacije - Teslina priča o djetinjstvu i Teslina vizija budućnosti, kao i trodimenzionalna projekcija (3D mapping) eksperimenta u Kolorado Springu imaju cilj da posjetiocima još više približe pronalazački rad. Na dan Teslinog rođenja, 10. jula, od 21 čas na Kalemegdanu će biti predstavljena replika njegovog transformatora, snage 12 miliona volti, čije varnice dosežu do devet metara visine. Transformator će biti postavljen do 15. jula i tokom svake večeri predviđen je poseban program.

Svjetlost koja traje

"Večiti genije... svetlost koja traje" naziv je postavke posvećene Nikoli Tesli, koja je od petka dostupna posjetiocima Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" u Beogradu.

"Ova izložba osmišljena je tako da približi Teslino vreme i Teslu nama, da vidimo i osetimo snagu volje koja je pomerila granice i iznedrila otkrića koja su od velike pomoći celom čovečanstvu. Ako bude uticala na posetioce da se zainteresuju više za Teslu, njegovo vreme, pronalaske i rezultate, ona će postići svoju hvale vrednu svrhu", kaže dr Žarko Janda, naučni saradnik Elektrotehničkog instituta "Nikola Tesla".

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar