Начелници општина: Послије мене потоп

У Републици Српској као да је постало правило, задужи се па се, одржи на власти, смири социјални бунт, купи повјерење бирача, а како ће народ те дугове да враћа није важно. Као и републичка и општинске власти, у недостатку новца, посежу за зајмовима, уз благослов начелника који свом наследнику остављају финансијску омчу око врата.

Република Српска 09.07.2016 | 21:51
Начелници општина: Послије мене потоп
Много начелници општина у Републици Српској, кад се домогну примамљиве и исплатљиве и удобне фотеље забораве на оне који су их бирали. Њихова моћ је толика да у управљању локалном заједницом, могу, као несавјестан домаћин, да арче њену касу, расипају новац на пројекте за које само они мисле да су перспективни и што је најтеже – да је задужују. Многи се понашају по познатој мисли француског краља Луја Петнаестог „Послије мене потоп“.

Изразит примјер великих задужења општине је Градишка, гдје су претходни начелници, оставили долазећем и сад актуелном позамашан мираз.

Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић зна да је дуг зао друг па за више од три и по године на функцији није позајмио за општину ни једну марку али је зато од својих претходника вратио 3,5 милиона КМ што је половина од годишњег буџета.

Занимљиво је да се начелници малих и сиромашних општина ријетко одлучују за задуживање локалних заједница као што су Вукосавље, Иточни Дрвар, Источни Мостар, Крупа на Уни и Рудо. Рудо нема ни једно кредитно задужење и свијетао је примјер у сазвијежђу презадужених општина.

Начелнике који су створили дугове народ обично више не бира, али њима је то сасвим свеједно јер су напунили новчанике, а оне који сервисирају дугове претходника стигне "казна" јер нису улагали новац у пројекте. Народ зна да се дугови враћају са његове искривљене грбаче а да ли то заборавља кад попуњава листиће на изборима.

Подаци говоре да су кредитна задужења општина и градова у Републици Српкој закључно са 31. августом 2013. године износила 333 милиона конвертибилних марака. Тада је од 63 јединице локалне самоуправе њих 53 имало кредите.



БН телевизија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

фоча

09.07.2016 15:00

Начелници задуже општину, ваљда нешта и изграде. Кад дође други начелник за четири године враћа кредите претходног. За четири године грађани забораве на то, па ће опет гласати за оног што их је задужио прије четири године јер је нешта направио, базен у граду, дворану, аутобуску итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник јад и туга

09.07.2016 16:38

Још праве неку фонтану у центру , ко у најбоља времена , оде још један милион из касе . Ваљда мисле да ће народ бацати паре у њу за срећу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

09.07.2016 18:48

Јес мој пријатељу, али зато рјесења проблема са паркинг мјестима у граду, нема ни на помолу. Него и оно мало сто има подијелисе за љетне басте кафицима, а народ ко ј**е. Ко је јос икад бринуо за народ?!? Стока це прогутати сто год му сервирас. Изгледа да се нацелник и његови сарадници руководе таквим правилом. Срам нек их буде.

Name

Дел Боy

09.07.2016 16:45

Цепај по сиротињи, само бахато...мамицу вам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зијемља

09.07.2016 17:51

Због чега ће се задуживати Источни Мостар када све своје трошкове подмирује од грантова које даје Влада РС. Ако треба градити фабрике онда њих финансира начелник Рашо из властитог буџета и запошљава незапослене невесињце и мостарце. У општини има запослених као да има 5.000 становника и нико ништа не ради. Сртетна је држава док има тракве начелнике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

09.07.2016 20:45

Треба мењати закон,о задузењима опстина.

Name

007

09.07.2016 21:29

па ко је крив кпј сто је сколовале лопове.од богатог имуцног домацина направила сиромасног а сиромаха лопова богатог и стално лопова наградивали ,и шта сада сви ове воде носиоци полит.партија обукли наизврат капуте сами лопов до лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ново Горажде

10.07.2016 06:56

У овој општини правило Луја XВ важи још од дана оснивања, па смо дошли у ситуацију да нико озбиљан не смије да се прихвати кандидатуре за начелника општине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Тито

10.07.2016 08:10

Друзе Тито који це нам враг паркиралиста кад смо сиромаси, мислим цитајуци ове коментаре да човек помисли да немамо леба јести а оно нама паркиралиста треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надзорно

10.07.2016 09:41

Треба изабрати надзорни орган из невладиног сектора и да се има контрола и извјестаји сваки квартал сто је сумњиво обуставити у свакој опстини

ОДГОВОРИТЕ